Hlavní obsah

Materiál na opravu chodníku míří na Sněžku vrtulníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrtulník Mi-8 začal v pondělí odpoledne přepravovat pod vrchol Sněžky (1603 m n. m.) stavební materiál, který bude použit k opravě chodníku. Turisté mířící na nejvyšší českou horu mohou navzdory prvotním informacím využít bez omezení i lanovku. Původně se předpokládalo, že během letových hodin bude provoz lanové dráhy přerušen.

Foto: David Tanečček, ČTK

Sněžka je hraniční horou mezi Českou republikou a Polskem.

Článek

„Nás se to nedotkne. Zjistili, že to půjde i bez omezení provozu lanovky,“ řekl v úterý náčelník lanové dráhy Jiří Špetla.

Vrtulník Mi-8T společnosti TECH-MONT Helicopter company začal navážet materiál na Sněžku v pondělí odpoledne. Harmonogram letů závisí na počasí.

V úterý vrtulník zatím nevzlétl kvůli silnému větru, stejně tak stojí horní úsek lanovky, který může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Ráno na Sněžce podle údajů na webu České poštovny dosáhl vítr v nárazu rychlosti přes 73 km/h. Aktuální informace o provozu lanovky jsou na webu

.

Vrtulník s vaky bude nalétávat od Lvího dolu mimo zatáčku Jubilejní cesty do prostoru schodiště mezi Českou poštovnou a stanicí lanovky. Úložiště pro vaky s materiálem je u horní stanice kabinové lanovky pod vrcholem.

„Naši zaměstnanci budou v době letů řídit provoz na vrcholu Sněžky. Interval mezi lety je zhruba pět minut, delší pauza je při doplnění paliva,“ uvedl Pavel Klimeš ze stavební firmy.

Stroj absolvuje 130 letů

Podle něj se má létat v závislosti na počasí od 7:00 do 10:30 hodin a opět asi od 15:00 do hodiny před setměním. Celkem je v plánu 130 letů, při ideálních podmínkách jde o tři letové dny.

Lety spadají do projektu Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) nazvaného Zpřístupnění Sněžky. Během letů je omezený i průjezd Lvím dolem od Vasovy louky po Velký polom, kde je v lokalitě Na Kose skládka materiálu. Odtud jej vrtulník přepravuje na Sněžku.

Na vrcholu Sněžky budou místo sítí nerezové zábrany

Domácí

Letecká přeprava materiálu na Sněžku je součástí zakázky za 17,85 milionu korun bez DPH, která zahrnuje na Sněžce kromě opravy chodníků také vybudování nerezových zábran, opravu vyhlídky či instalaci laviček. Investorem je Správa KRNAP.

Oprava chodníku na Sněžce od horní stanice kabinové lanovky na vrchol je pokračováním rekonstrukce jedné z hlavních přístupových tras na vrchol nejvyšší české hory, která vede od horní stanice lanovky na Růžové hoře. Firma chodník mezi Růžovou horou a Sněžkou opravovala s přestávkami v letech 2018 až 2020.

Stavbaři nejprve musejí odstranit původní materiál, aby mohla přijít na řadu oprava chodníku starobylou technologií štětování. Pokládání kamenů a štětování nemohlo kvůli ochraně přírody začít dříve než v září, kdy může létat vrtulník, který tam může kámen dopravit. Štětování je metoda, kdy jsou kameny do cesty vkládány na výšku. Je to staletími prověřená technika stavby cesty, která je pak velmi odolná vůči zátěži a povětrnostním vlivům.

Reklama

Výběr článků

Načítám