Hlavní obsah

Na vrcholu Sněžky budou místo sítí nerezové zábrany

Na vrcholu nejvyšší české hory začali stavebníci připravovat instalaci zábran. Do země bude zapuštěno více než 100 sloupků, mezi nimiž budou nataženy nerezové řetězy. Hrazení na Sněžce by mělo být hotové do začátku letní sezony.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sněžka

Článek

Stavbaři začali hloubením jamek pro betonové patky sloupků.

„Dodávku patek, které se budou zabetonovávat, máme přislíbenou na první týden v červnu, hned potom by se mělo začít betonovat,“ uvedl Pavel Klimeš ze stavební firmy provádějící instalaci zábran.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) si od vybudování stálých zábran na vrcholu Sněžky slibuje zvýšení ochrany přírody v oblasti, která patří k nejnavštěvovanějším a zároveň nejcennějším v Krkonoších.

Dosud ochranáři na vrcholu nejvyšší české hory vždy před hlavní turistickou sezonou instalovali dočasné, metr vysoké sítě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V minulosti byly na vrcholu Sněžky instalovány sítě

Jde o součást zakázky za celkových 17,8 milionu korun bez DPH, která zahrnuje na Sněžce vedle vybudování nerezových zábran také opravu chodníku, vyhlídky, instalaci laviček nebo dopravu materiálu vrtulníkem na vrchol.

Investorem je Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Veškeré plánované práce na Sněžce mají být hotové nejpozději v září 2023.

Tvůrci mandaly na Sněžce se přihlásili správcům parku a zaplatili pokutu

Domácí

V první polovině srpna by měli stavbaři začít připravovat rekonstrukci vysokohorského chodníku od horní stanice kabinové lanovky na vrchol Sněžky.

Nejprve musí odstranit původní, aby mohla v září přijít na řadu samotná oprava chodníku starobylou technologií štětování. Pracovat se bude za provozu.

Pokládání kamenů a štětování může kvůli ochraně přírody začít až po 1. září, kdy bude moci létat vrtulník, a bude tam tak možné kámen dopravit.

Štětování je metoda, kdy jsou kameny do cesty vkládány na výšku. Je to staletími prověřená technika stavby cesty, která je pak velmi odolná vůči zátěži a povětrnostním vlivům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Poštovna na Sněžce

Plánovaná oprava chodníku na Sněžce je pokračováním rekonstrukce jedné z hlavních přístupových tras na vrchol nejvyšší české hory, která vede od horní stanice lanovky na Růžové hoře.

Firma chodník mezi Růžovou horou a Sněžkou opravovala s přestávkami v letech 2018 až 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám