Hlavní obsah

Martin Bursík onemocněl klíšťovou encefalitidou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý předseda Strany zelených a exministr životního prostředí Martin Bursík onemocněl klíšťovou encefalitidou. Leží v nemocnici, Novinkám to potvrdila jeho přítelkyně Kateřina Jacques.

Foto: Právo

Martin Bursík

Článek

Podle informací Práva ho kouslo klíště před několika týdny. Nevěděl o tom. Když se to projevilo, upadl do bezvědomí, měl otok mozku. Z nejhoršího se dostal, ale je pořád v relativně vážném stavu.

Aktivita klíšťat v posledních týdnech výrazně stoupá. Od středy až do neděle podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu platí její nejvyšší stupeň – desítka.

Čím je aktivita klíšťat vyšší, tím je větší pravděpodobnost nákazy nebezpečnou lymskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou, dodávají hygienici.

Riziko napadení člověka klíštětem je v nadcházejících dnech nejvyšší. Odborníci doporučují raději nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, ale pohybovat se spíše po zpevněných cestách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám