Hlavní obsah

Manažer Viktoriagruppe dostal za chybějící naftu sedm let a desetimilionový trest

• Aktualizováno

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve čtvrtek městský soud v Praze vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného. Podle obžaloby připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) podvodem o 108 milionů korun. Muži vinu odmítají. Verdikt není pravomocný.

Foto: SSHR

Areál v německém Krailingu, kde byla uskladněná česká nafta

Článek

Jednatel Viktoriagruppe Malý dostal sedm let vězení, peněžitý trest 10 milionů korun a desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Novotný dostal tříletou podmínku a rovněž desetiletý zákaz činnosti.

Zbylé dva obžalované - vedoucí zaměstnance odštěpného závodu Viktoriagruppe Jaroslava Slavíka a Miroslava Holuba - soud zprostil viny.

SSHR hradila firmě Viktoriagruppe za skladování české nafty poplatek, jehož výše byla závislá na množství uložené pohonné hmoty. Viktoriagruppe měla naopak platit pokutu, pokud by dojednané množství nafty nestihla uskladnit včas. Podle verdiktu to firma skutečně nestihla a rozhodla se to zakrýt fiktivním navýšením zásob nafty dvěma nepravdivými příjemkami, které zaslala SSHR k proplacení. Od listopadu 2012 do ledna 2013 navíc obžalovaní údajně vyskladnili tři vlakové soupravy nafty, kterou SSHR neuhradili.

Soud uvedl, že jednatel Viktoriagruppe Malý si počínal se záměrem obohatit sebe i firmu.

Stát uspěl ve sporu s insolvenčním správcem Viktoriagruppe

Ekonomika

Viktoriagruppe v roce 2015 zkrachovala. Když firma skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s insolvenčním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. SSHR postrádala 6,3 milionu litrů pohonných hmot, jejichž hodnota tehdy byla vyčíslena na 108 milionů korun..

Soudních sporů s Viktoriagruppe bylo více

V roce 2020 soud osvobodil bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutku a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s Viktoriagruppe.

Soud osvobodil Perutku a Páleníka v kauze Viktoriagruppe

Krimi

Případ se týká pronájmu nádrže ropy v Nelahozevsi ve středních Čechách. Od správy si ji pronajala v současnosti zkrachovalá firma Viktoriagruppe.

Reklama

Výběr článků

Načítám