Hlavní obsah

Mamka stačila utéct jen s kabelkou. Na Chrudimsku úřadovala velká voda

Právo, pch

Pořádnou porci starostí a taky pořádnou škodu nadělaly nedělní deště lidem v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Voda kromě rodinných domů zaplavila i přízemí domova důchodců na zdejším zámku a postarala se o uzavření hlavního tahu mezi Chrudimí a Čáslaví.

Nedělní záplavy v Pardubickém kraji a na TachovskuVideo: Právo, Facebook - Pardubický kraj, Novinky

 
Článek

„Deset lidí z přízemí jsme evakuovali do vyššího patra. V přízemí je půl metru vody,“ popsal Právu velitel zásahu chrudimských hasičů Jiří Bureš.

Původní zprávy mluvily o protržení hráze rybníka, to však později hasiči vyvrátili. Podle Bureše lokalita doplatila na svou polohu pod kopci. Nacucaná země zkrátka už nedokázala pojmout další vodu ze silného deště, který přišel během nedělního dopoledne, a místní rozvodněný potok se spojil s proudy vody stékajícími z okolních svažitých luk.

Foto: Jana Pechová, Právo

Záplavy v Heřmanově Městci

„Pršelo snad od deseti hodin, čím dál silněji. A pak, snad kolem poledne, to přišlo - naráz, nečekaně,“ popsaly Právu místní obyvatelky proměnu víceméně běžného nedělního odpoledne v drama.

Zámecký park začal vzdáleně připomínat italské Benátky. Voda prolétla přízemím domova seniorů, načež - obohacena o další drny a bahno - překonala hlavní silnici a protekla ještě dvěma řadami domů.

„Nevím, kolik bylo, když mi mamka volala,“ líčila Právu mladá žena se slzami v očích, která právě z chodby jednoho z místních domů vymetala bláto a vodu, což dělaly i desítky lidí v sousedství.

Foto: Hasiči Slatiňany

Velká voda V Heřmanově Městci.

Její rodiče, kteří bydlí v domku v přízemním bytě, měli během chvíle zničené skoro všechno. Špinavá voda, která se domem prohnala, sahala do výšky 1,2 metru. „Mamka stačila utéct na schody jen s kabelkou,“ popsala žena.

Vysvětlila, že velké škody právě u jejích rodičů způsobil fakt, že jde o dům zastavěný z obou stran uliční linie. Sousedé se zahradami měli o trochu víc štěstí: voda si za takových okolností hledala cestu hlavně tudy.

I když je štěstí, že nikdo neutrpěl újmu na zdraví, nad hromadou bahna to lidé jako útěchu moc ochotně nebrali. Lidi tu v mnoha případech další trápení ostatně ještě čeká. Například z domova důchodců se ještě večer nemohla čerpat voda. Nemělo to cenu. „Pořád přitéká,“ zmínil velitel hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám