Hlavní obsah

Malý Daniel je již schopen chvíli stát. I díky čtenářům Novinek a Práva

Právo, Stáňa Seďová

Loni v říjnu deník Právo uveřejnil příběh, který rozpoutal vlnu obrovské solidarity. Čtyřletému Danielovi se naskytla možnost, která mu může značně změnit život. Chlapec, který trpí dětskou obrnou, dostal naději, že bude moct sám chodit. Podmínkou bylo podstoupení speciální terapie. I díky čtenářům Práva a Novinek bylo vybráno více než 200 000 korun.

Foto: Archiv rodiny

Malý Daniel ve speciálním chodítku

Článek

Rodiče malého Daniela neměli na terapii peníze. I díky čtenářům se ale podařilo vybrat více než 200 000 korun, které hendikepovanému chlapci umožnily začít s léčbou.

„Právě jsme se vrátili ze sanatoria v Klimkovicích a máme se moc dobře. Daneček udělal velký pokrok v řeči, sebeobsluze, a hlavně v rovnováze, protože nyní je schopen vydržet několik sekund sám ve stoji, a je si tak jistější třeba i u obcházení nábytku,“ řekla Právu Ivana Stryková, maminka Daniela.

Daniel Stryka trpí dětskou mozkovou obrnou a jeho motorické schopnosti jsou na úrovni ročního dítěte. V sanatoriu Klimkovice dostal díky ojedinělé terapii používané v kosmonautice šanci, že se naučí sám chodit.

Rodiče mají Danečkovu léčbu pečlivě naplánovanou

Právě na tuto léčbu poskytli čtenáři deníku Právo, serveru Novinky.cz a sponzor České teplo dohromady přes 200 tisíc korun, které rodina využila na naplánování několika léčebných procedur.

„Ještě jednou bych chtěla moc poděkovat za pomoc, protože díky článkům a golfovému turnaji se nám nakonec podařilo získat skoro 250 000 korun, takže máme vše přesně rozplánováno,“ dodala Ivana Stryková.

„V Klimkovicích máme i objednáno, kdy letos Daneček pojede do lázní. Další měsíční léčbu plánujeme na přelomu března a dubna a potom tři týdny v létě a snad vyjde i měsíc na podzim,“ pokračovala Ivana Stryková ve výčtu, jak naloží s darovanými penězi.

Cesta k tomu, aby dokázal chlapec udělat samostatně své první kroky, je totiž pořádně náročná.

Kromě peněz na léčbu bude stát chlapce i jeho rodiče spoustu úsilí a trpělivosti.

Pomohl speciální obleček spider

„Tento čtrnáctidenní pobyt hodnotím jako úspěšný, protože Daneček hezky spolupracoval. Fyzioterapeutka nám zdůraznila, že je důležité, aby postupně zatěžoval klouby, než začne samostatně chodit. Doporučila nám speciální ortézy na nohy a tříbodové berličky. Daneček s berličkami v lázních trénoval a byl z nich nadšen,“ pochvaluje si maminka Daniela.

Foto: Archiv Ivana Stryková

Pobyt v Klimkovicích Danielovi pomáhá jak po fyzické, tak psychické stránce.

„Také v lázních přibral nějaké to deko a je na něm viditelný nárůst svalové hmoty. Danečkovi se v lázních samozřejmě líbily rozlehlé chodby, kde se mohl vyřádit s chodítkem. Největší pokrok vidím v tom, že vydrží několik sekund sám stát,“ dodala.

Na úplném začátku boje byl speciální obleček, který v rámci Klim-Therapy dal Danielovi šanci, že bude sám chodit. Oblek zvaný spider byl vyvinut v kosmické medicíně k léčbě poruch pohybového aparátu kosmonautů a poprvé použit v Rusku v sedmdesátých letech.

Před pár lety ale lékaři zjistili, že díky tomuto trochu poupravenému oblečku s elastickými pásy, jenž koriguje pohyby a držení těla, mohou děti postižené mozkovou obrnou udělat své první kroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám