Hlavní obsah

Malá města a obce si přilepší, Senát odklepl nové rozpočtové určení daní

– Praha

Senát schválil vládní novelu rozpočtového určení daní. Zatímco čtyři největší města - Praha, Brno, Plzeň a Ostrava o část financí přijdou, ostatní obce si polepší asi o 12 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Praha by měla podle novely přijít ročně o 650 miliónů korun, Brno o 203 miliónů, Ostrava o 158 miliónů korun a Plzeň o 90 miliónů korun. Menší obce a města dostávají v průměru 6800 korun na jednoho obyvatele. Změnou zákona se to má zvýšit v průměru na asi 9000 korun.

Návrh podpořili jak zástupci koalice, tak většina senátorů za ČSSD. Předseda jejich klubu Petr Vícha jej označil za rozumný kompromis. S tím souhlasil i Jaroslav Kubera (ODS), byť měl vůči návrhu několik výhrad.

Novela ruší národní dotační programy pro obce, které tyto peníze místo toho získají právě na základě posílení příjmů z rozpočtového určení daní. Tímto přesunem by měly obce získat 10,5 miliardy korun, asi 1,5 miliardy korun mají získat z částky, kterou v současné době obsahuje kapitola Všeobecná pokladní správa jako příspěvek na školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám