Hlavní obsah

Majitelům billboardů na ruku nejdu, tvrdí Foldyna

Právo, jim

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) podal pozměňovací návrh, který podle jeho slov má ujasnit definici zastavěného území a nezastavěného území. Podle neziskové organizace Kverulant je to plíživá snaha okleštit zákon, který má pokácet billboardy u dálnic a silnic první třídy. To ale Foldyna odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

„Netýká se to billboardů u dálnic. Týká se to zastavěného území. Když je někde několik domů různých vlastníků, tak se to nepovažuje jako zastavěné území. Ale když je několik domů za sebou jednoho vlastníka, tak je to nezastavěné území. Ta definice zastavěného území je krkolomná a špatně vysvětlitelná. Na Slovensku to mají tak, jak to předkládám já,“ řekl Právu Foldyna.

Podle organizace Kverulant, která za zákaz billboardů u rychlostních silnic bojovala, je podstatou nového Foldynova návrhu značné rozšíření zastavěného území v okolí dálnic, rychlostních komunikací a silnic I. třídy.

V zastavěném území podle organizace pak budou moci billboardy zůstat i po 1. září 2017, kdy má zákon o omezení billboardů vejít v platnost.

Nemohu potvrdit ani vyvrátit, jestli to ten zákon zhatí
poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„Poslanec Foldyna chce uzákonit, aby toto území nebylo definováno zákonem jako určitý počet staveb, ale o jeho rozsahu mohly rozhodovat obce. S těmi, již bez vazby na zákonnou definici, by se mohli billboardáři dohodnout mnohem snáz a výrazně rozšířit území, ze kterého nebudou muset v září 2017 odstraňovat svoje poutače,“ uvedl Kverulant v tiskové zprávě.

Foldyna však odmítá, že by mu šlo o billboardy. „Je to komplikace pro města a pro obce, na což jsem dostal i stanovisko měst a obcí, které se za změnu definice staví. Když mi někdo podsouvá, že to je jen o billboardářích a že je to korupční jednání, tak je to naprostá nehoráznost,“ hájí se poslanec.

Související téma:

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jaroslav Foldyna

Připouští, že se nezajímal o to, jestli jeho pozměňovací návrh může ohrozit zákaz billboardů u rychlostních komunikací. „Nemohu potvrdit ani vyvrátit, jestli to ten zákon zhatí,“ řekl Foldyna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám