Hlavní obsah

Majitel textilky Juta, miliardář a nový senátor Hlavatý: Druhé kolo voleb bych zrušil

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým senátorem za Trutnovsko se stal majitel textilky Juta ze Dvora Králové, miliardář Jiří Hlavatý. Kandidoval v barvách hnutí ANO a ve druhém porazil svého protivníka Adolfa Klepše (TOP 09 - STAN) se ziskem 63,94 procenta. V rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že být po jeho, druhé kolo voleb by zrušil, protože to pokládá za ztrátu času a peněz.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hlavatý, podnikatel a nový senátor za hnutí ANO

Článek

Co majitele úspěšné firmy a nositele ceny Podnikatel roku 2013 přilákalo do politiky?

Například nespokojenost s tím, že 20 let ztrácíme jako ČR na konkurenceschopnosti. Neustále se bavíme o tom, co udělat pro konkurenceschopnost podniků, ale nemluvíme o naší zemi.

Nesrovnáváme se s nejlepšími. Když se narazí na problém, řekne se, že ještě můžeme být rádi, jak se nám tu žije, že jinde se mají hůř. Všichni víme, že se tu krade, že není jen propojená politika s byznysem, ale jde to až do státní správy a soudnictví. Věřím, že cíle ANO to změní.

Neměl byste více šancí ovlivnit to jako poslanec než senátor?

Nabídku kandidovat ve volbách do Sněmovny za Královéhradecký kraj jsem dostal, ale v té době mé názory ještě neuzrály. Senátor se může jen soustředit na legislativu a schvalování zákonů. Nebo být aktivní, což já jsem, a tak publikovat, apelovat a burcovat. Senátor má daleko větší možnost setkat se s ministry nebo se obracet přímo na poslance.

Zvládnete časově práci senátora a šéfa firmy?

Přestože je moje práce náročná, tak když se obklopíte lidmi, kteří jsou nejen chytřejší, ale i schopnější než já, lze zvládnout vše. Jde jen o to, dát jim větší pravomoci a zodpovědnost. Myslím si, že to bude další impulz, aby Juta rostla a prosperovala více než dnes.

Máte už rozmyšleno, v jakém výboru budete pracovat?

Detailní přehled samozřejmě nemám, ale určitě mám blízko k výboru pro hospodářství, dopravu a zemědělství. Můžu být přínosem i ve výboru pro vztahy k EU. Chci se věnovat i tomu, aby odpadly vulgární výrazy politiků. V Senátu na ně nejsme zvyklí, ale ve Sněmovně je to už běžné. Poslanci a senátoři by měli být příkladem pro mladou generaci, a ne hulváti, kteří na sebe házejí špínu.

Působíte pragmaticky. Jak jste připraven na hodiny často bezobsažných projevů?

Na to se nedá připravit. Prášky na uklidnění neberu, alkohol nepiju, což je asi jediná obrana. U vytipovaných jedinců asi odejdu dělat jinou práci. Nebo se je budu snažit přesvědčit, aby říkali, co nevíme, a neopakovali, co víme. Stejně to říkám i u nás lidem v práci. Na co vás mám? Přijďte s myšlenkou, s nápadem.

Řešením je zkrácení doby diskusních příspěvků. Není to omezení svobody, ve vyspělých zemích Evropy to funguje. To je to, co jsem už říkal. Konečně se začít srovnávat s těmi nejlepšími, s vyspělými zeměmi.

Jak vyřešit nízkou volební účast ve druhém kole?

Vyhrál jsem obě kola, a tak můžu objektivně říct, že druhé kolo senátních voleb bych úplně zrušil. K čemu to je? Jen ztráta času a peněz. Z mého pohledu to má jediný důvod.

Před druhým kolem se strany dávají dohromady a žádají o různé podpory. Je to pachtování a politikaření politiků, kteří druhé kolo vymysleli. Pryč s tím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám