Hlavní obsah

Hory hlásí ideální podmínky, lyžařská sezona vypukne o víkendu

Právo, lž, pra, orh, vor, mhr

Předpovědi meteorologů slibují vydařený lyžařský víkend na horách. K prvním střediskům otevřeným už minulý týden se teď přidají další.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nejvýše položený lyžařský areál v Krušných horách Klínovec na Karlovarsku zahájil 4. prosince 2021 zimní sezónu.

Článek

Už v pátek se rozjíždějí vleky například ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. „Na lanovky a vleky se dostanou jen lyžaři, kteří se prokážou platným certifikátem ON, tedy s očkováním nebo překonanou chorobou,“ řekl Adam Svačina, manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn s tím, že podmínky pro lyžování jsou v centru Krkonoš ideální.

Za jednodenní skipas pro dospělého v pokladně zaplatí zájemce 1190 korun, pokud má slevový Gopass, přijde ho na 880 korun. Platí se jen kartou. V e-shopu to je ještě o 60 Kč levnější.

Zima vydrží už jen přes víkend

Domácí

Na Ještědu otevře sezonu večerní lyžování. „V minulosti se jezdilo na svahu dlouhém 380 metrů, teď má trať délku 1,5 kilometru,“ uvedl ředitel střediska Jakub Hanuš. Na pokladně dospělý zaplatí 490 korun, junioři a senioři o sto méně a děti 340 korun. Pokud využijí svůj Gopass, činí cena pro dospělého 390 korun.

Hoteliéři bědují

Rezervace pobytů v Krkonoších takřka umrtvilo nedávné vládní nařízení o možnosti ubytovat pouze očkované hosty. Příliš to neovlivnil ani start lyžařské sezony. „Nějaké rezervace jsou, nicméně nadále máme i storna,“ přiblížil Martin Jandura z infocentra ve Špindlu.

V lyžařském areálu na nejvyšší hoře Krušných hor Klínovci leží aktuálně přes půl metru sněhu. V pátek tam uvedou do provozu další sjezdovky. Spe­ciální jízdné je k dostání pouze na místě: pro dospělého celodenní za 750 korun a na tři hodiny za 640 korun. Pro děti pak na celý den za 450 a na tři hodiny za 380 korun.

Mírně se oteplí a vydrží to nejspíš i přes Vánoce

Počasí

Ve Skiareálu Lipno na jihu Čech chystají další sjezdovky. „Na začátek sezony je zatím zájem o lyžování poměrně slušný, denně přijíždějí desítky lyžařů,“ uvedla včera Olga Kneiflová, mluvčí Skiareálu Lipno.

Jednodenní skipas vyjde na Lipně na 600 korun a areál nabízí i zvýhodněný prodej celosezonního skipasu pro očkované. „Ten je právě pro ně zlevněný z 13 590 korun na 8910 korun. Naprostá většina slevu uplatňuje,“ zmínila Kneiflová.

Podle ubytovatelů je však návštěvnost zatím slabší. „Lidé se hodně ptají, jaké certifikáty potřebují. Když zjistí, že požadujeme podle nařízení prokázání bezinfekčnosti, často pobyty odmítnou,“ postěžoval si Jiří Falout, který u Lipna pronajímá apartmány Myši v Botě.

Už v pátek se poprvé v letošní sezoně rozjede čtyřsedačková lanovka také na šumavském Zadově. „Na tratích je asi padesát centimetrů technického i přírodního sněhu. Podmínky se zlepšují, čerstvě připadlo asi pět centimetrů,“ sdělil Právu provozní ředitel LA Zadov Petr Vondraš.

Vysočina na běžkách

Na Vysočině se bude hlavně běžkovat. „Sněhu přibývá. Vánice však úpravě tratí příliš nepřeje,“ oznámili příznivcům běžkování provozovatelé tratí z Novoměstska. Přesto by měly být tratě na víkend připravené. „Podle všech předpovědí nás čeká víkend ve znamení lyží,“ slibují z Novoměstska. Zdejších 100 kilometrů upravovaných tras pamatuje jak na příznivce obou běžkařských stylů, tak na psí spřežení.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Na Klínovci se lyžuje od 4. prosince. Zájem je od začátku velký.

Kompletně upravena bude o víkendu Krušnohorská magistrála, s výjimkou Bučinské cesty, tedy mezi Jelením a silnicí mezi Perninkem a Novými Hamry na Karlovarsku, kde stále ještě probíhají lesní práce. Protahovat se budou tratě i směrem na Bublavu.

Díky přírodnímu sněhu se v Jeseníkách rozšiřuje i nabídka pro příznivce běžeckého lyžování. První okruhy jsou upraveny například ze Skřítku, do stop se běžkaři mohou vydat i kolem Paprsku, jet se dá například na lyžích z Ovčárny přes Švýcárnu až na Červenohorské sedlo.

I přes oteplení se o víkendu vleky rozjedou

Domácí

V Jeseníkách už mohou sjezdaři vyrazit například do ski­areálu Branná na Šumpersku. „Podmínky jsou dobré, leží tu zhruba 40 centimetrů sněhu,“ řekl ve čtvrtek Právu provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Lyžaři si budou muset kvůli rostoucím nákladům připlatit, v průměru o více než deset procent. Hodina přijde dospělého lyžaře v areálu na 300 korun, celodenní permanentka pak na 550 korun. Děti od sedmi let do výšky 150 cm stojí hodina lyžování 230, celý den 400 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám