Hlavní obsah

Luční květy za 3,5 milionu. Český pár vyrobil zřejmě nejdražší zlatou kytici na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květiny inspirovaly Radka a Miladu Bláhovy natolik, že je začali vyrábět z drahých kovů. Složili z nich i unikátní zlatou kytici, která je zřejmě nejdražší na světě. Její hodnota se pohybuje kolem 3,5 milionu korun. Než se v minulém týdnu přesunula do rukou zákazníka, mohli jsme ji pro Novinky natočit na kameru.

Český pár vyrobil nejdražší zlatou kytici na světěVideo: Novinky

 
Článek

Sedmikrásky, sněženky či fialky. Obdiv ke kráse květin přivedl manžele Bláhovy na myšlenku vyrábět subtilní květy z drahých kovů. Inspirace nebyla daleko, stačilo se projít po zahradě přiléhající k jejich historické usedlosti v obci Saky na Kladensku, kde žijí.

Pro své zlaté a stříbrné produkty vymysleli pojem „šperkové květiny“. Na trh přišly teprve v minulé roce, manželé už ale stihli vyrobit pravděpodobně světový unikát.

Cena zlata překročila 2000 dolarů za unci, je blízko rekordu

Ekonomika

„Jeden zákazník si u nás koupil malou kytici stříbrných květin a byl tak nadšený, že za pár dní přišel znovu a dal nám velmi neobvyklou zakázku – vytvořit velkou kytici složenou z víc než sta květin z ryzího zlata,“ uvedl Radek Bláha, zakladatel společnosti GIYOU.

Čisté, 24karátové zlato se přitom ve šperkařství příliš nepoužívá, rozšířenějším materiálem je 14karátový a 18karátový kov.

Foto: Novinky

Zlatá kytice

„24karátové zlato je měkké a hrozí riziko poškrábání nebo deformace. Ale vzhledem k tomu, že jsou tyto květiny určeny staticky do vázy a nenosí se, poškrábání tedy nehrozí. Mají také velmi působivou žlutooranžovou barvu, která je úplně jiná, než lidi běžně znají,“ vysvětluje Bláha, který se dříve zabýval advokacií.

A v potaz bere i větší investiční hodnotu předmětu. Tu aktuálně vyčísluje na zhruba 3,5 milionu korun.

Kytice je poskládaná z celkem 118 jednotlivých zlatých kusů o celkové váze 739 gramů. Zhotovit ji trvalo zhruba měsíc. Usazená je do černé vázy značky Moser. Soukromý klient z Čech si ji objednal jako dekoraci do domova.

Foto: Novinky

Květiny vyrábí ze zlata i stříbra

Zlato před inflací ochrání nejvíc, míní Češi

Finance

Nejdražší na světě

„Z dostupných informací vyplývá, že je to pravděpodobně nejdražší zlatá kytice vyrobená v současném světě. Zároveň jsme nenašli žádnou informaci, že by existovala kytice s větším počtem květů nebo s více druhy květin,“ uvedl Bláha k unikátnosti předmětu.

„Kytice je složená převážně z českých lučních kytiček menšího vzrůstu, které všichni známe z českých luk. Jsou v ní sedmikrásky, chrpy, fialky, sněženky, levandule, rožce, z trav jílek, jitrocel. Tedy drobné, jemné kytičky, abychom zachovali jemnost vzhledu kytice,“ popisuje designérka firmy Milada Bláhová.

Foto: Novinky

Je složená převážně z lučních květů

Jejich produkce začíná u stolu se skicákem a tužkou, jednotlivé květy Bláhová nejdříve načrtává a rozkresluje.

„Když si ujasníme, jak ta květina má být velká, tak ji ručně vyškrabávám ze šperkařského vosku se všemi detaily. A pak se vyrábí klasickou šperkařskou výrobou. Když už je květin víc, pracují na nich i další šperkaři,“ popsala výrobu. Šperkařství bylo dříve jen jejím koníčkem, teď ho přetavila v rodinný byznys.

Zlatá a stříbrná díla mohou podle tvůrců sloužit nejen k ozdobě interiérů, vhodné jsou i jako dary k významným příležitostem a používají je například také nevěsty do svatebních kytic.

Foto: Novinky

Milada Bláhová při práci

Na burze květin v nizozemském Aalsmeeru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám