Hlavní obsah

Cena zlata překročila 2000 dolarů za unci, je blízko rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlato má za sebou nejlepší týden za téměř dva měsíce, jeho cena se dostala nad 2000 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). V pátek cena mírně klesá, kov se ale dál obchoduje poblíž rekordu. Ve čtvrtek cena vystoupala až na 2072,19 dolaru (přes 44 tisíc Kč) za unci, dosavadní rekord činí 2072,49 USD/oz, ukazují burzovní data.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V prvním čtvrtletí dosáhla poptávka po zlatu 1081 tun. To je meziročně o 13 procent méně, uvedla Světová rada pro zlato (WGC).

Důležitou hranici 2000 USD za troyskou unci zlato překonalo už na začátku dubna, kdy cena vzrostla nejvýše od loňského března. Investoři nyní čekají na další ekonomické podněty.

Poptávku po bezpečných aktivech, za které se zlato považuje, povzbuzuje vyhlídka na pozastavení růstu úrokových sazeb ve Spojených státech, ekonomická nejistota a problémy tamních regionálních bank, uvedla agentura Reuters.

Investoři nyní očekávají další ekonomická data, včetně údajů o mzdách a zaměstnanosti mimo zemědělský sektor v USA.

Podle analytiků by mohly být důvodem pro snížení úrokových sazeb. Pokud cena zlata zůstane nad 2030 dolary, mohl by se žlutý kov vyšplhat na předchozí rekordy, řekl hlavní analytik společnosti City Index Matt Simpson.

„Vzhledem k tomu, že se investoři více zajímají o ochranu kapitálu než o vysoký výnos, zlato se jako aktivum hodí,“ uvádí hlavní analytik společnosti KCM Trade Tim Waterer.

Stříbro v pátek dopoledne ztrácelo přes půl procenta na 25,91 USD za unci. Platina odepisovala jen asi 0,1 procenta na 1 038,50 USD, naopak cena palladia vykazovala růst o 0,2 procenta na 1 450,59 USD.

Zlato před inflací ochrání nejvíc, míní Češi

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám