Hlavní obsah

Loterijní zákon má obcím přinést více peněz i pravomocí

Nový loterijní zákon, na jehož návrhu pracuje ministerstvo financí (MF), by měl přinést obcím více rozhodovacích pravomocí, ale i více peněz. Kromě toho má obsahovat etický kodex založený na dohodě s provozovateli hazardu i zástupci měst a obcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ministr financí Eduard Janota tento týden v Senátu uvedl, že ministerský návrh zákona bude již koncem října předložen do legislativního řízení.

Etický kodex by měl obsahovat mimo jiné také pravidla pro to, kde je vhodné nebo naopak nevhodné umisťovat herny. „Je to opravdu, řekněme, etický kodex. Není to nic, co by stát mohl provozovatelům ze zákona přikazovat," řekl Janota.

Nová úprava chce také změnit rozhodování obcí při povolování hracích automatů a zvýšit inkaso obcí z jejich provozování. „Situace je diametrálně odlišná u výherních hracích přístrojů a u novějších videoterminálů, kde zisky vlastně inkasuje pouze stát. Nemyslím si, že je to správně, koneckonců celá řada obcí na to poukazuje," řekl ministr.

Pro lidovce je hazard silné téma

KDU-ČSL chce předložit vlastní návrh loterijního zákona. Omezení škodlivých dopadů hazardu a větší odvody z jeho výnosů patří k hlavním tématům současné profilace této strany. Již při projednávání tzv. Janotova balíčku ve Sněmovně se lidovci pokusili připojit k němu pozměňovací návrh, který by citelně zvýšil odvody loterijních firem do státního rozpočtu. Ten ale poslanci neschválili.

KDU-ČSL například navrhuje, aby ministerstvo financí udělovalo licence na jeden automat či videoterminál na deset let za milión korun. Pokud někdo tuto licenci získá, bude muset najít i obec, kde může automat provozovat. Obec bude muset o tomto rozhodnutí vést řízení. Bez obecní vyhlášky má platit, že hazard se na území obce provozovat nesmí. Návrh počítá také s úplným zákazem reklamy na loterie, podobně jako je tomu u cigaret, což je pro většinu provozovatelů sázkových her a loterií požadavek sotva akceptovatelný. [celá zpráva]

Podle Asociace provozovatelů kursových sázek je návrh, který představil  předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, neodborný a pro provozovatele sázkových her a loterií sotva přijatelný. „Je šitý horkou jehlou a může vést k rozbujení černého trhu s hazardem," okomentoval jej výkonný ředitel sdružení Marek Herman.

Podle ekonomického experta ODS Martina Kocourka by s novelou loterijního zákona měla jednoznačně přijít vláda. „Obecně ale zpřísněnou regulaci a transparentnější přerozdělování výtěžku podporuji,“ uvedl Kocourek.

Sazka chce zavést hráčské karty a registr

Největší tuzemská loterijní firma Sazka v rámci připomínkového řízení navrhuje několik zásadních úprav ministerského návrhu. Sazka chce zavést pro hráče tzv. hráčské karty, které jednak umožní identifikaci hráče či sázkaře a také přiřazení konkrétní výhry konkrétnímu člověku.

„Pomocí tohoto systému a propojení registrů by šlo zjistit, zda se třeba nepokouší hrát na přístrojích člověk, který pobírá sociální dávky nebo dluží peníze státu. Možné zneužití těchto informací generální ředitel Sazky Aleš Hušák odmítá s tím, že dohled nad takovým registrem by měl stát. „Při internetovém kurzovém sázení po internetu už dnes obdobný systém funguje,“ dodal. Přístup k hazardu by tak podle něj výrazně ztížil lidem, kteří žijí jen ze sociálních dávek a také nezletilým.

„Návrh Sazky na regulaci gamblerství považuji za velmi zajímavý. Bude-li zaručen cíl, tzn. výrazné omezení hazardu nezletilých či lidí, kteří pobírají státní podporu, popřípadě těch, kteří propadli gamblerství, je možné takovou úpravu loterijního zákona ze strany ČSSD podpořit,“ sdělil Právu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Místopředseda ODS Ivan Langer však v návrhu Sazky spatřuje velké riziko možného zneužití citlivých osobních dat. Záležitost by proto musel zřejmě předem posoudit a schválit Úřad pro ochranu osobních údajů. Také podle Paroubka ČSSD povede v této věci ještě diskusi s odborníky, aby se vyloučily problémy s ochranou osobních údajů.

Šéf lidovců Cyril Svoboda považuje požadavek na identifikaci hráčů za výborný nápad. Podle Svobody by tak automaty mohly automaticky odstavit ze hry například gamblery, kteří hrají s čerstvě vybranými sociálními dávkami.

Češi loni prosázeli přes 128 miliard

Ve Sněmovně leží i senátní novela loterijního zákona, jejímž duchovním otcem je bývalý vysočinský senátor a bojovník proti neregulovanému hazardu Josef Novotný. Ačkoli ji Senát předložil už v lednu, poslanci se k ní ještě nedostali.

I tato novela dává obcím větší pravomoci při regulaci a potírání hazardních her, což podporuje většina starostů. Obce nyní mohou vyhláškou zakázat provoz klasických herních přístrojů na mince. Sázkové společnosti je ale nahrazují interaktivními videoterminály, na něž jsou obecní vyhláška krátké, neboť jejich provoz povoluje ministerstvo financí. Podle starostů jsou přitom videoterminály z hlediska rozvoje gamblerství a sociálních dopadů horší než „obyčejné“ hrací automaty, výplata se na nich dá prohrát mnohem rychleji.

Mapa loterijního a sázkového trhu MF uvádí, že v České republice je v současnosti přes 106 tisíc herních zařízení, z toho zhruba tři čtvrtiny tvoří tzv. výherní hrací automaty. Celkový objem přijatých sázek loni meziročně stoupl na rekordních 128,5 miliardy korun. Z toho hrací přístroje vykázaly vklady za 63,3 miliardy, technické hry 35,9 miliardy a kurzové sázky 11,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci chtějí, aby o hazardu rozhodovaly obce

Lidovci v úterý zveřejnili svou představu, jak omezit hazard. Novela loterijního zákona, kterou "v nejbližší době" předloží do Sněmovny počítá mimo jiné s tím,...

Výběr článků

Načítám