Hlavní obsah

Logistické centrum v Mošnově bude největší ve střední Evropě

Do tří let by měla na ostravském letišti v Mošnově začít armáda stavět velké logistické centrum, které bude sloužit české armádě, spojencům, ale i civilním firmám. Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) se stane součástí tzv. Velkého Mošnova, mohlo by se jednat o tranzitní místo mezinárodního významu.

Foto: Archiv ČTK

Řídicí věž letiště Mošnov, jeden z klíčových bodů budoucího logistického centra.

Článek

„Troufám si říct, že to bude jedno z největších logistických center ve střední Evropě,“ řekl Vondrák. Ten podepsal s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) dohodu o přípravě celého projektu.

Základna za dvě miliardy

„Projekt logistického centra v Mošnově pomůže armádě, pomůže obraně, posílí ekonomiku, bude velkým přínosem celému Moravskoslezskému kraji,“ řekla Černochová. Mošnov je podle ní pro logistickou základnu ideální, protože propojí leteckou, železniční a silniční dopravní infrastrukturu.

Vojenská základna by měla vyrůst na 40 hektarech, část pozemků kraj vlastní, zbytek vykoupí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který pochází z Opavy, včera řekl, že je skvělé, že se armáda po třiceti letech vrací na ostravské letiště. Celý projekt by měl stát dvě miliardy korun. „Zahrnuje výstavbu objektů pro personál a skladování. Zpevnění přistávací dráhy. Dobudování dopravní a inženýrské infrastruktury a oplocení včetně bezpečnostního zařízení,“ poznamenala Černochová.

V Mošnově vznikne nová logistická základna české armády

Domácí

Základna bude sloužit nejen pro přepravu materiálu a techniky, ale i pro přesuny spojeneckých jednotek. Výhodou Mošnova je, že zde mohou přistát i největší dopravní letouny. Před nedávnem zde americké letectvo přistálo s bombardérem B-52. Podle ministryně základna ale nebude sloužit k bojovým účelům.

Stanjura ji doplnil, že armádní centrum není jediná akce, kterou v Mošnově připravují. „Kromě toho připravujeme produktovod z Čepra a budeme investovat do přistávací dráhy tak, aby to bylo moderní a funkční letiště,“ dodal ministr. Základnu by měla mít na starosti rota vojenských logistiků, což je asi 300 vojáků. Část se přesune z Rakovníka, část by mohla být rekrutována přímo v Moravskoslezském kraji.

Cizí vojska v armádním centru v Mošnově nebudou, ujistil premiér

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám