Hlavní obsah

Lipno upouští vodu, Český Krumlov je stále na 3. stupni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českém Krumlově zůstává hladina Vltavy i v sobotu na úrovni třetího stupně povodňové aktivity. Důvodem je odpouštění lipenské vodní nádrže, která v minulých dnech zadržovala vodu z tajícího sněhu. Hladiny dalších toků mají klesající tendenci. Stupně povodňové aktivity zaznamenali hydrologové v sobotu ráno celkem na 15 místech.

Foto: Facebook Český Krumlov

Zvýšená hladina řeky Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek

Článek

Vodohospodáři z Lipna odpouštějí kolem 90 metrů krychlových za sekundu. Manipulace by měly pokračovat až do 1. ledna. Řízené snižování hladiny je nastaveno tak, aby zvýšený odtok nezpůsoboval škody. Na Vltavě platí ještě druhý stupeň ve Vyšším Brodě.

Na Labi platil v sobotu ráno druhý stupeň již pouze v Ústí nad Labem a v Děčíně, přičemž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizoval, že během dne očekává pokles na úroveň prvního stupně.

V souvislosti se zvýšenými průtoky ještě stále platí v částech Ústeckého kraje výstraha meteorologů před povodněmi. Její intenzita podobně jako rozsah varování postupně klesá. Varování stále platí rovněž v Praze.

FOTO: Povodně na Labi

Domácí

Podle předpovědí by se měla situace dále uklidňovat. K rozvodnění řek došlo kvůli vydatným srážkám a oteplení, které dorazilo během Vánoc. Krom zatopených polí a komunikací vesměs větší škody nezpůsobila.

Dunaj zaplavil v Budapešti nábřeží, starosti s vysokou vodou mají i další maďarská města

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám