Hlavní obsah

Lipavský nechce Rusko na olympiádě, bojkot ale také ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bojkot olympijských her v Paříži 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Jejich vedoucí představitelé se na tom shodli na páteční schůzce. O jejích závěrech novináře informoval ministr Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské kruhy na oslavu oficiálního oznámení MOV, že Paříž vyhrála olympijské hry v roce 2024, jsou vidět před Eiffelovou věží na náměstí Trocadero v Paříži.

Článek

Vedoucí představitelé českého sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát se úvahy o umožnění startu sportovcům ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.

„Víme, že 70 procent ruských sportovců jsou vojáci. Je nepřijatelné, aby se takoví lidé za současné situace účastnili olympijských her,“ uvedl po jednání ministr.

Předseda ČOV Jiří Kejval, šéf NSA Ondřej Šebek a Lipavský s účastí Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy nesouhlasí. Na rozdíl od jiných zemí ale Česko bojkotem olympijských her hrozit nebude.

„Určitě si nemyslím, že bychom měli jít cestou nějakých bojkotů. Na tom panuje shoda. Za studené války Moskva ukázala, jak to nedělat, jak k tomu nepřistupovat. Máme sportovce, kteří celou kariéru věnují tomu, aby mohli startovat na olympijských hrách. Naší rolí není někomu zakazovat účast na olympijských hrách. Naší rolí je zasadit se o to, aby olympijské hry reprezentovaly olympijské ideály,“ řekl Lipavský.

Anketa

Mají mít sportovci Ruské federace možnost závodit na olympijských hrách?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10080 čtenářů.

Český olympijský výbor už dříve uvedl, že „jasně podporuje sankce vůči Rusku a Bělorusku, které Mezinárodní olympijský výbor přijal v loňském roce a jež jsou stále platné“.

Uvedl, že bude respektovat vůli každého sportovce, pokud se rozhodne her nezúčastnit, nebude ale sportovcům nic nakazovat a rozhodovat za ně.

„To se stalo pouze v době komunismu a ovlivnilo to kariéru řady olympioniků. Omluvili jsme se jim za bojkot her v Los Angeles 1984 a v roce 2014 slíbili, že tuto zkušenost již nikdy nebudeme opakovat,“ stojí v tiskové zprávě.

Z minulosti existuje precedens, kdy se sportovci ze zemí, které rozpoutaly válku, nesměli zúčastnit olympijských her. Jednalo se o olympiádu v Londýně v roce 1948, kde nesměli startovat Němci a Japonci. Sovětský svaz tehdy akci bojkotoval a označil ji za „nástroj imperialismu“.

U Paříže roste olympijská vesnice. Může být příkladem pro spoustu dalších obcí

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám