Hlavní obsah

Lipavský chce omluvu od Bubílkové za slova o vyhození exdiplomata Druláka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil za lež slova moderátorky a bavičky Zuzany Bubílkové, že vyhodil z ministerstva exdiplomata Petra Druláka kvůli jeho názorům a výrokům, například že je třeba s Ruskem jednat o míru. A žádá omluvu. Bubílková ji připouští.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Bubílková

Článek

Lipavský připomněl, že v době, kdy se stal ministrem, Drulák už v úřadu nepracoval, a nemohl ho tedy vyhodit.

Drulák na sebe opakovaně upozornil výroky, jež nahrávají ruské propagandě. Z Ústavu mezinárodních vztahů zřizovaného resortem zahraničí byl loni v rámci organizačních změn propuštěn pro nadbytečnost.

Dlouholetá moderátorka Zuzana Bubílková, jejíž kariéra je významně spjata s politickou satirou, v pondělí v pořadu na televizi A11 prohlásila, že „exdiplomata Druláka vyhodil ministr Lipavský z ministerstva pro nadbytečnost krátce poté, co Drulák veřejně vyslovil názor, že s Ruskem by se mělo začít jednat o míru, protože Ukrajina nemůže válku vyhrát.“

„Lipavský teď řeší, co s tím, protože Drulák chce zpět na ministerstvo, kde ho Lipavský znovu nechce. Víte, že tohle tomuto zanícenému Pirátovi Lipavskému přeju?“ uvedla Bubílková a dodala, že se dneska vyhazov kvůli „vládě nepohodlným“ názorům schovává za „propuštění pro nadbytečnost“.

Foto: ČTK

Jan Lipavský

Někdejší velvyslanec ve Francii v letech 2017 až 2019 a bývalý první náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Petr Drulák působil do loňského ledna jako seniorní výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů. Než bylo jeho místo zrušeno kvůli úsporám, dostal Drulák od ředitele ústavu Ondřeje Ditrycha dva vytýkací dopisy kvůli svým výrokům, jimiž šířil „konspirační narativy“.

Drulák se proti výpovědi bránil soudně, protože odmítal, že by měl přijít o místo kvůli úsporám, ale dával to do souvislosti se svými veřejně prezentovanými názory, které se mnohdy rozcházejí s oficiální českou zahraniční politikou. Pražský městský soud mu v odvolacím řízení dal koncem března za pravdu a označil výpověď za neplatnou.

Výpověď exdiplomata Druláka z ministerského ústavu je neplatná, rozhodl soud

Domácí

Ministr nedisponuje strojem času

Proti slovům Bubílkové se však nyní ministr Lipavský ohradil a žádá omluvu.

„Ministr Jan Lipavský se ohrazuje proti lživému tvrzení moderátorky Zuzany Bubílkové v pořadu Dobrý večer s A11, že vyhodil Petra Druláka z ministerstva zahraničí po jeho výrocích o mírovém jednání s Ruskem. Pan Drulák není zaměstnancem od 31. ledna 2020, tedy více než rok a půl před nástupem pana ministra do funkce. Pan ministr nedisponuje strojem času,“ sdělil Právu a Novinkám mluvčí resortu Daniel Drake s tím, že Lipavský požaduje po Bubílkové uvedení jejích tvrzení na pravou míru v dalším dílu pořadu.

Ačkoliv je ústav zřizován ministerstvem, jako výzkumná instituce je na něm nezávislý. Když Lipavský do čela resortu na konci roku 2021 nastoupil, Drulák zde již nepůsobil

Pokud se Bubílková neomluví, není zatím jasné, zda se bude Lipavský nápravy domáhat soudně. „Nepředbíhejme, předpokládám, že se paní moderátorka omluví za uvedenou nepravdu,“ reagoval.

Právo a Novinky požádaly o reakci také Bubílkovou, která do té doby o ničem nevěděla. „Měla jsem k tomu článek, bylo to tam tak napsané. Můžu to ověřit, klidně se mu omluvím. Vycházela jsem ale z toho, co bylo napsáno,“ uvedla.

„Po tomhle se pomalu mizí z veřejného života“. Babiš to schytává za složku na Lipavského

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám