Hlavní obsah

Lijáky způsobily záplavy na Uherskohradišťsku

ZLÍN

Voda z prudkého přívalového lijáku zatopila v pondělí večer desítky objektů ve Zlínském kraji. Nejhorší situace panuje na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku. Zřejmě nejhůře postiženou obcí jsou Boršice nedaleko Buchlovic na Uherskohradišťsku.

Článek

"Bahno z polí se tam přehnalo přes několik řad rodinných domů, na patnáct z nich je zaplaveno. Povoláváme posily z okolí, a přestože na pomoc okamžitě přispěchaly desítky místních obyvatel, budeme zřejmě vodu a bahno čerpat až do ranních hodin," řekl Novinkám mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Podle něj vystoupal místy živel až do dvoumetrové výše.

Postižena byla také ostatní místa jižní části zlínského kraje. Hasiči tam zaznamenali od 18:00 na 30 výjezdů. Došlo také na vylití místních toků z břehů, někde platí i druhý povodňový stupeň. Přestože se nejprudší liják již přehnal, v celém kraji nadále prší.

Hasiči se rovněž na silnicích potýkají s množstvím spadlých stromů, zároveň vyjížděli k požárům.

Bouřky vydrží do středy

Bouřky a přívalové srážky se budou na území České republiky vyskytovat až do středy. Český hydrometeorologický ústav v pondělí varoval, že na některých místech mohou srážky dosáhnout až 50 mm.

Brázda nízkého tlaku vzduchu by měla bouřkové počasí přinést i na jižní Moravu, kterou trápí v posledních týdnech velká sucha. 

Reklama

Výběr článků

Načítám