Hlavní obsah

Lidské hyeny se vybíjejí na důchodcích, mnohdy jde o nejbližší příbuzné

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S násilím, urážkami, šikanováním, ale i s okrádáním a finančním zneužíváním se setkává v Česku stále více seniorů. Podle odhadů každý třetí až pátý senior je v ČR potenciální obětí nějaké formy násilí. Rostoucí počet seniorů v populaci z nich nově dělá cílovou skupinu pro podvodníky všeho druhu.

Článek

Násilí na seniorech, říká Helena Langšádlová (TOP 09), předsedkyně stálé komise pro rodinu Poslanecké sněmovny, totiž nepředstavují jen údery a facky či vymáhání důchodu těmi nejbližšími příbuznými. Mezi násilí patří i nekalé praktiky na předváděcích akcích.

Spouštěcím mechanismem útoku na seniory je věk a předpokládaná bezbrannost.

„Nejdřív to byly sliby: budeš se mít jako v ráji, když na nás přepíšeš byt. Budeme ti nosit nákupy, uklízet, večer ti nebude smutno. Teď bydlím v malé místnosti hned vedle vchodu do dalších pokojů, které okupuje syn s rodinou. Nakupovat si musím sama. Když jsem odmítla jít do domova důchodců, vypuklo peklo. Nadávky, strkání, urážky, stále slyším, jak dlouho tady budeš ještě strašit,“ svěřila se osmdesátiletá seniorka socioterapeutce Zdeně Prokopové z poradenského centra pro oběti násilí ROSA.

Z 12 tisíc hovorů na seniorské lince se jich 400 týkalo přímého násilí, říká Jana Košařová z organizace Život 90. Jen za loňský rok byli podle policejních statistik senioři různou formou okradeni o 36 miliónů korun.

Česká společnost není k seniorům příliš přátelská.
Lucie Vidovičová, socioložka

Senioři se s násilím, které zažijí, svěřují jen velmi neradi. Stydí se především za to, že se stali oběťmi podvodníků či násilníků, říká Košařová.

To jsou zejména případy, kdy pod hrubým nátlakem podepíší nevýhodné smlouvy a úvěry. Stydí se, dodává Prokopová, i za to, že tím, kdo jim ubližuje, je často nejbližší příbuzný.

Svoji roli v neochotě násilí oznámit hraje nejen bezbrannost, ale často i následná závislost na útočníkovi, kdy by mohlo přijít ještě horší zanedbávání, týrání, odepření potravin, služeb, bez kterých se senior neobejde.

Základem je rodina

Nárůst násilí souvisí podle sociologů s tím, že jak společnost stárne, zvyšuje se počet seniorů v populaci. „Česká společnost není k seniorům příliš přátelská,“ potvrzuje na základě řady sociologických studií socioložka Lucie Vidovičová.

„Tady je třeba také začít s nápravou,“ říká poslankyně Jaroslava Wenigerová (ODS). „Hezký vztah k starším, prarodičům, se vytváří tím, jaké vztahy panují v rodinách. Vztah k seniorům se začíná formovat v dětství, v tom, co vidí a zažívá ve své rodině dítě,“ dodává.

„Pro eliminaci všech forem násilí je důležitý koordinovaný přístup všech, kteří mohou situaci měnit a seniorům pomoci. Tedy státních institucí, neziskového sektoru, městských a obecních úřadů,“ upozorňuje Alena Horáková z ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra a Policie ČR se mohou vykázat řadou inspirujících aktivit. Připravují a školí se policisté, aby uměli se seniory, kteří se stali oběťmi nějaké formy násilí, efektivně jednat.

Policisté informují a školí seniory, jak předcházet eventuálnímu napadení. Dobrým příkladem je brněnská Seniorská akademie, kde se v šestiměsíčním kurzu daří posilovat odolnost proti všem formám ataků podvodníků, vyděračů, sekt i přímých násilníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám