Hlavní obsah

Lídři koaličních stran do noci jednali o programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velmi tvrdá jsou pondělní noční jednání lídrů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených a budoucí koaliční smlouvě. Po několika se shodli na čtyřech programových kapitolách z celkem šesti problematických a debatují dál. Strany si daly na dohodu čas do středy, smlouvu by pak chtěly podepsat příští pondělí.

Článek

Tříčlenné týmy vyjednávačů se sešly vpodvečer a ještě o půlnoci to nevypadalo, že jednání skončí. Na debatu o klíčových bodech, mezi něž patří především daně, doprava a jaderná energetika, se ještě čeká. Strany už se částečně dohodly na tématu školství. Chtějí například rozšířit počet míst na středních školách. O zavedení školného ale teprve bude řeč. Dohoda je už také o zahraniční politice nebo justici.

Občanský demokrat Martin Říman naznačil, že předseda zelených Martin Bursík znovu otevřel již jednou dohodnuté programové body týkající se dopravy, energetiky a zemědělství. Označil ho za "rozbíječe dohod". To ale zelení odmítají. Podle jejich poslankyně Kateřiny Jacques má každý právo na své požadavky. "Komplikujeme to stejně jako ostatní, nepřicházíme s nadsazenými požadavky," uvedla.

Počátek diskuze poznamenalo prohlášení předsedy Bursíka, který Radiožurnálu řekl, že expertní týmy stran, které jednotlivá témata k dohodě připravovaly, se dohodly jinak, než lídři na svých předchozích schůzkách. Jako příklad uvedl to, že předsedové chtěli jednat o tom, zda se zachovají těžební limity a nebudou se stavět další bloky jaderných elektráren. Expertní týmy ale věc staví buď jedno nebo druhé.

Případné vládě svitla v pondělí naděje, že by přece jen mohla projít ve Sněmovně. Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že jeho strana bude uvažovat o možné podpoře vlády, pokud splní některé programové body. [celá zpráva] Například nedá do programu rovnou daň nebo zavedení školného. Předseda ODS Mirek Topolánek se zatím o programových ústupcích odmítá bavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám