Hlavní obsah

Lidovci se museli na volbu posledního místopředsedy vyspat

Právo, Oldřich Danda
Aktualizováno

Dobře připravený a organizovaný sjezd lidovců na brněnském výstavišti se v pátek večer postupně změnil ve volební propadák. Bez větších potíží si sice delegáti v napínavém souboji čtyř kandidátů zvolili za nového předsedu Marka Výborného, vše se ale zaseklo s volbou posledního místopředsedy. V sobotu ráno se ale delegátům sjezdu podařilo vše zachránit. Čtvrtým místopředsedou strany byl zvolen Petr Hladík.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Posledním místopředsedou KDU-ČSL se v nové volbě stal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, byl jediným kandidátem.

Článek

Proti očekávání se nominací na místopředsedy vzdali skoro všichni současní místopředsedové. Nejdříve odmítl kandidovat v emotivním vystoupení dlouholetý první místopředseda Marian Jurečka, který prohrál finále s Výborným.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Marian Jurečka

„Neberte má slova neupřímně, pohrdavě a podobně, ale vnímám, že je tu atmosféra, která poptává nové tváře a vnímám kritiku za naši účast ve vládě. Nechci proto být ten, kdo bude bránit v rozletu a nebudu kandidovat do předsednictva,“ řekl Jurečka. Následovali ho končící místopředsedové Daniel Herman a Ondřej Benešík.

Delegáti si bez problémů v první volbě zvolili za první místopředsedkyni senátorku Šárku Jelínkovou a poté i tří místopředsedy: Jana Bartoška, který jediný zůstal z bývalého vedení, a nováčky z regionů - Bohuslava Niemiece a Štěpána Mateka.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Jan Bartošek

Ve hře zůstal poslanec a končící místopředseda Jiří Mihola z Brna proti senátorce Jitce Seitlové z Olomoucka. Ani tři volby ale nestačily, aby si delegáti mezi nimi vybrali. Nepomohly ani vzrušené porady mezi jednotlivými volbami, ani intervence nového předsedy.

Jak řekl Právu jeden z delegátů, volba se zvrtla ve střet mezi nejsilnější jihomoravskou organizací a olomouckou, která měla Jihomoravanům za zlé, že nepodpořili Jurečku, který je od Přerova, ve volbě předsedy. „Zabili jste nám Jurečku, tak tady máte přes držku,“ přiblížil Právu stanovisko olomouckých lidovců parafrází ze Švejka.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Marek Výborný

Po desáté hodině večerní se ještě vedení KDU-ČSL pokusilo uspořádat novou volbu a delegáti nominovali nové kandidáty. Ale ve vzrušené a unavené atmosféře oslovení kandidáti jeden po druhém odmítali. Marnou snahu utnul až Jurečka, kterého se někteří delegáti snažili přesvědčit, aby přece jenom kandidoval. „Přijde mi, že čas a atmosféra není důstojná volby členů předsednictva KDU-ČSL,“ řekl Jurečka. Poté si delegáti odhlasovali, že volbu přesunou na sobotní ráno.

Kdy už si bez větších potíží vybrali z jediného kandidáta - náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka. Ten si přes noc kandidaturu rozmyslel, protože ještě v nočních hodinách na dotaz, zda přijme kandidaturu, říkal, že to s ženou probírali a shodli se, že do toho nepůjde.

Reklama

Související články

Lidovce povede Marek Výborný

Lidovci si v pátek na sjezdu zvolili za nového předsedu poslance Marka Výborného. První místopředsedkyní se stala senátorka Šárka Jelínková. Výborný ve druhém...

Výběr článků

Načítám