Hlavní obsah

Lidovce povede Marek Výborný

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Lidovci si v pátek na sjezdu zvolili za nového předsedu poslance Marka Výborného. První místopředsedkyní se stala senátorka Šárka Jelínková. Výborný ve druhém kole porazil poslance, exministra a dosavadního prvního místopředsedu Mariana Jurečku. Dalšími neúspěšnými kandidáty na předsedu byli šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek a člen středočeské buňky Jaroslav Vlach.

Nový předseda KDU-ČSL Marek VýbornýVideo: ČTK

 
Článek

Místopředsedy byli v prvním kole zvoleni šéf lidoveckého poslaneckého klubu a neúspěšný kandidát na předsedu strany Jan Bartošek, náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec a náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek.

Nečekaně se však zdramatizovala volba posledního místopředsedy. Toho delegáti nezvolili ani ve druhém, ani ve třetím kole. Na neobsazené místo se tak bude konat nová volba.

Do druhého kola postoupili dosavadní místopředseda a poslanec Jiří Mihola a senátorka Jitka Seitlová. Ve volbě tak po prvním kole skončil člen středočeské KDU-ČSL Tomáš Dudka. Seitlová ani Mihola však ve druhém ani v následném třetím kole nezískali nadpoloviční část hlasů přítomných delegátů.

Výborný získal v rozhodujícím duelu 256 hlasů, Jurečka 124 hlasů.

„Chci být vaším předsedou. Jakým jiným než výborným. Naši lidoveckou káru musíme táhnout společně,” prohlásil Výborný v úvodu své kandidátské řeči.

Po zvolení pak všem poděkoval a řekl, že chce navázat na práci končícího předsedy Pavla Bělobrádka, který stranu vedl od roku 2010 a už dopředu oznámil, že znovbu kandidovat nebude.

Zároveň ale Výborný bývalému vedení vytkl účast ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) s hnutím ANO, kde byli ministry jak Pavel Bělobrádek, tak i Jurečka.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Marek Výborný

„Vstoupili jsme do vlády s koaličním partnerem, kterému jsme pomáhali s dotacemi biopaliv, mlčeli k jeho zasahování do médií, tolerovali jsme jeho dotační podvod a nakonec spolkli i daňový fígl s dluhopisy. Takto se nechová hodnotová strana,” pokračoval Výborný.

Strana se nyní podle něj musí soustředit na práci dovnitř a propojit zkušenost stáří s prostorem pro mladé straníky a začít se připravovat na krajské volby, které budou v roce 2020. Zároveň se netajil tím, že lidovci by měli usilovat o křesla v budoucí vládě.

Záznam: První kolo volby nového předsedy KDU-ČSLVideo: ČTK

„Lidovci by měli usilovat o ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo školství. Chci vzdělanou a perspektivní mladou generaci,” řekl Výborný.

Nešiřte fake news, vzkázal Jurečka Výbornému

Za konkurenta v rozhodujícím kole měl Mariana Jurečku, který ve své řeči po nezvolení řekl, že nebude kandidovat do předsednictva strany. Strana podle něj zvolením Výborného dala jasný signál, že chce změnu a nestojí o to, aby ve vedení pokračovali ti, kteří byli součástí předchozí vlády.

Před volbou se Jurečka krátce vymezil vůči Výbornému, který řekl, že lidovci se prostřednictvím bývalého ministra zemědělství podíleli na dotacích na biopaliva.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Bartošek (vlevo) a Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

„Myslím, že by představitelé KDU-ČSL neměli šířit fake news. V roce 2016 jsme biopaliva zdanili, a stát tak ročně ušetřil přes dvě miliardy korun,” uvedl Jurečka.

Bartošek: Hraju tvrdě, ale fér

Do druhého kola se neprobojoval současný šéf poslanců Jan Bartošek, který získal 78 hlasů. Ten ve svém kandidátském projevu apeloval na to, že by strana měla „aktivně vystupovat proti extremismu, lidskému sobectví, měla by podporovat rodiny a samozřejmě také vědu a výzkum, protože vzdělanost je naše budoucnost”.

Dodal, že stranu podle něj čekají těžké časy a nový předseda se musí snažit zvyšovat čísla v průzkumech, která straně dnes předpovídají kolem 5 procent a lidovci tak balancují na hranici postupu do Sněmovny.

„Považuji se za člověka do těžké doby a složitých časů. Ctím pravidla zápasu, hraju tvrdě, ale fér,” řekl Bartošek, ale delegáty tím neoslovil.

Poslední zmiňovaný člen středočeského kraje Jaroslav Vlach získal nominaci na poslední chvíli na sjezdu a získal pouchách 10 hlasů. Ve svém projevu se nabídl do čela strany jako nová tvář. Lidovci podle něj mají vynikající program, ale ztratili formu a přitažlivost.

Reklama

Výběr článků

Načítám