Hlavní obsah

Lidovci chtějí zaujmout výstavbou bytů pro mladé rodiny

Novinky, ren

Lidovci slibují stavbu třiceti tisíc bytů pro mladé rodiny. „Marshallův plán“ na dostupné bydlení by rádi uskutečnili v následujících čtyřech letech a vyčlenili na něj 45 miliard korun. Na úterní tiskové konferenci to řekli předseda strany Pavel Bělobrádek a místopředseda Jan Bartošek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Marian Jurečka, Jan Bartošek a Pavel Bělobrádek

Článek

„Prosadíme výstavbu třiceti tisíc bytů. S tím, že to bude takový Marshallův plán pro města a obce,“ prohlásil místopředseda strany Jan Bartošek.

Obce by od příštího roku měly mít možnost zažádat o peníze ze státního fondu rozvoje bydlení, v němž by podle Bartoška mělo být až 45 miliard korun, které by měly být rozloženy na dobu čtyř let. Očekává, že vláda na dostupné bydlení bude v rozpočtu pamatovat již příští rok.

Bělobrádek: Poptávka po bytech bude 

Obce by měly v příštím roce podle lidovců vytipovat jednotlivé lokality a budovy a měl by se připravit odhad, kolik bytů bude potřeba. „Zkušenost říká, že po takových bytech by byla velká poptávka,“ řekl Bělobrádek.

Začít stavět by se podle Bartoška mohlo již v roce 2019. Dostupné bydlení totiž podle něj na rozdíl od sociálního bydlení nepotřebuje nový zákon. Agendu by mělo zaštiťovat ministerstvo pro místní rozvoj. Lidé by navíc podle lidovců měli mít možnost po více než 25 letech byt odkoupit.

Dostupné nájemné by mělo rodinám pomoci především garantovat výši nájemného. „Je to další nástroj, jak podpořit zakládání rodin. Náš návrh na dostupné bydlení je doplňkem celého systému bydlení pro všechny kategorie obyvatelstva,“ řekl na tiskové konferenci předseda strany Pavel Bělobrádek.

Návrh by měl podle něj pomoci především mladým rodinám a těm skupinám obyvatel, které si nemohou vzít hypotéku nebo nemají peníze na drahé nájmy.

Reklama

Související články

Lidovecké kandidátky obsadili hlavně poslanci

Týden po rozpadu koalice s hnutím Starostové a nezávislí schválilo v úterý vedení KDU-ČSL kandidátky do říjnových sněmovních voleb. První místa obsadili hlavně...

Výběr článků

Načítám