Hlavní obsah

Útočíte na manželství, vmetli lidovci sociálním demokratům

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí schválila koncepci rodinné politiky, kterou předkládalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Projednávání tohoto bodu se ovšem neobešlo bez emocí. Od dokumentu se distancovala KDU-ČSL. Její předseda a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek jej označil za „útok na manželství”.

Foto: Úřad vlády ČR

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády.

Článek

Podle lidovců je koncepce v rozporu s koaliční smlouvou. „Takovýto zásadní dokument by měl být konsensuální. Pro nás je rodinná politika prioritou a domníváme se, že přijatý dokument je chybný, v rozporu s programovým prohlášením vlády i koaliční smlouvou. Je to útok na manželství jako institut,“ řekl Bělobrádek poté, co vláda nejtěsnější většinou dokument schválila.

„My chceme především podporovat pracující rodiny s dětmi. Stát nemá podporovat lidi jen proto, že rodí děti,“ řekl Právu Belobrádek. „U nás dobře fungují slevy na manželku, koncepce to chce zrušit a řešit všechno plošně dávkami,“ dodal.

„Pak jsem papežka“

Na to zareagovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Jestli je zavedení novomanželských půjček, podpora manželských poraden či míst ve školkách útokem na manželství, pak já jsem papežka. A děti samoživitelek a samoživitelů v dokonalém světě pana Bělobrádka prostě neexistují,“ řekla Právu Marksová.

Koncepce rodinné politiky počítá například se zvýšením rodičovské ze současných 220 tisíc korun na 250 tisíc, navýšit by se měla mateřská, přídavky na děti a porodné. Navrhuje také půjčky na bydlení. Školky, stejně jako kurzy ve školkách, by měly být zdarma.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že je přesvědčen o tom, že dokument představuje kvalitní vizi rodinné politiky, ze kterého může příští vláda vycházet. „V ČR setrvale klesá porodnost, populace stárne, mladí lidé těžko shánějí dostupné bydlení či školku pro své děti. Koncepce vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince. Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost,“ dodal Sobotka.

Anketa

Je podle vás podpora rodin v Česku dostatečná?
Jednoznačně
7,2 %
Ano, ale je co zlepšovat
7,8 %
Ne, měla by se změnit
81,8 %
Nezajímám se o to
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4666 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám