Hlavní obsah

Lidovci chtějí kvůli Ukrajině navýšit rozpočet na obranu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda poslaneckého výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) navrhuje, aby v souvislosti s děním na Ukrajině navýšila Česká republika svůj obranný rozpočet. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tento návrh odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ivan Gabal

Článek

„V souvislosti se zhoršením bezpečnostní situace v Evropě v důsledku ozbrojené anexe Krymu navrhujeme navýšení výdajů na obranu České republiky pro rok 2015 na 1,3 procenta HDP a v následujících letech postupně až na úroveň 2 procenta v rozpočtu pro rok 2017,“ stojí v Gabalově návrhu usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

Česká republika by tak podle něj mimo jiné změnila svou tvář „černého pasažéra“, který dlouhodobě neplní své závazky vůči kolektivní obraně NATO. „Navržené navýšení umožní věnovat více prostředků na skutečně obranné cíle zejména konkrétní potřeby účasti ČR v kolektivní obraně NATO,“ uvedl Gabal.

S tím ale nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že by se vládní rozpočtové priority měly ubírat spíše směrem k posílení zaměstnanosti a hospodářského růstu. V současné době je podle něj na místě spíše diplomatická aktivita, ne „vyvolání nového kola zbrojení“.

Připomněl také, že ministerstvo obrany ani v loňském roce nevyčerpalo celý svůj rozpočet.

Návrh ODS má šanci uspět

ČSSD i ANO naopak souhlasí s usnesením, které navrhuje ODS. „Uvítali bychom, pokud by Poslanecká sněmovna přijala usnesení od Miroslavy Němcové,“ uvedl Sobotka. Rád by také, aby Sněmovna přijala návrh předsedy komory Jana Hamáčka, tedy aby se vláda zabývala situací Čechů na Ukrajině.

Stanovisko ODS obsahuje tři body: „Poslanecká sněmovna bere na vědomí informace ministra zahraničí o aktuální situaci na Ukrajině. Poslanecká sněmovna odmítá násilnou anexi části území Ukrajiny, Krymu, ze strany Ruské federace, tento postup je porušením mezinárodního práva. Poslanecká sněmovna podporuje vládu České republiky v jednáních o společném postupu v rámci Evropské unie, NATO a ostatních mezinárodních organizací při řešení situace na Ukrajině.“

V hnutí ANO podle jeho představitelů neexistuje závazné hlasování o tomto bodu, převažuje ale náklonnost k tomuto ustanovení. Naopak například hnutí Úsvit bude podporovat vlastní návrh usnesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám