Hlavní obsah

Lidovci by do koaliční smlouvy přidali kapitolu o slušném chování

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidovci nepovažují za účelné měnit koaliční smlouvu, jak to chce hnutí ANO v reakci na koaliční rozepři okolo reorganizace policie. Jediné rozumné by podle nich bylo do smlouvy napsat, jak by se měli koaliční partneři k sobě slušně chovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Po vládě také chtějí garance, že budou do policejní reorganizace zapracovány připomínky státních zástupců a také závazek, že přestavba policie nepovede k tomu, že budou policejním útvarům odebírány rozpracované případy.

„Nemyslím si, že by bylo možno napsat lepší koaliční smlouvu. S trochou nadsázky bych do koaliční smlouvy dodal kapitolu o slušném chování, vyjadřování a respektu ke koaličním partnerům,“ řekl Právu ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Dodal, že koalici by prospělo, kdyby začali jednat zase věcně a rozumně. V pátek má v Praze jednání širší lidovecké vedení o tom, jak se k vládním rozepřím postavit.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je ochotný s koaličními partnery o změnách jednat, ale vyzývá spíš, aby se k sobě začali chovat líp. „Změna koaliční smlouvy, která nebude doplněna slušným chováním, vzájemným respektem a úctou, situaci v koalici nevyřeší“ řekl po jednání lidoveckého vedení Bělobrádek

Podle Jurečky budou v koalici žádat garance, že policie do 1. srpna zapracuje připomínky státních zástupců do policejní reformy. „Aby tam nebyla žádná hluchá místa, žádné otazníky,“ řekl Jurečka. Dodal, že budou chtít, aby premiér do 24 července svolal Bezpečnostní radu státu, na které projednají, zda byly všechny připomínky vyslyšeny.

Podle místopředsedy lidovců a Sněmovny Jana Bartoška považují lidovci za důležité, aby reorganizace nezasáhla do vyšetřování případů. „Chceme proto pravidelné informace o tom, jestli nejsou případy utlumovány, nebo předávány jiným týmům,“ uvedl Bartošek.

Reklama

Výběr článků

Načítám