Hlavní obsah

Lidovce povede v evropských volbách Svoboda

Lídrem kandidátky KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok, bude stávající europoslanec Pavel Svoboda. Dvojkou kandidátky bude další z europoslanců Tomáš Zdechovský, na třetím místě bude europoslankyně Michaela Šojdrová. Uvedl to v sobotu šéf strany Pavel Bělobrádek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Svoboda (KDU-ČSL)

Článek

Kandidátní listinu považuje lídr Svoboda za silnou. Za hlavní témata označil otázku bezpečnosti nebo řešení migrační krize. Zdůraznil, že lidovci požadují, aby Česká republika zůstala v Evropské unii, protože pro členství v ní není alternativa. Podrobnosti programu teprve strana připraví a zveřejní.

Zdechovský řekl, že je pro lidovce důležité, aby v evropských volbách posílili. „Budeme chtít čtyři mandáty do Evropské parlamentu,” řekl. Kandidátní listina je podle něj mladá a pestrá, jsou na ní lidé z venkova i městští intelektuálové, doplňuje ji i buddhista. „Rodina, žena, děti, podpora rodin s dětmi, bezpečí, svobodná budoucnost a solidarita, která je spojená s bezpečím a odpovědností. Myslím, že to jsou témata, která jsou nám lidovcům blízká,” řekla Šojdrová k programu.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

Na čtvrté místo dnešní konference zvolila vysokoškolského pedagoga Jaroslava Suchého. V Evropském parlamentu by se chtěl věnovat tématu studentských výměn nebo sportu, u kterého by chtěl od EU podporu na rekreační, výkonnostní i vrcholové úrovni. Pětkou se stal místopředseda strany, poslanec Ondřej Benešík. Na půdě EP by chtěl být hlasem českého parlamentu. Na dalších místech je třeba student František Talíř nebo ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Lidovci si vybrali své kandidáty na prvních 14 míst.

Možná spolupráce s TOP 09 a STAN

Bělobrádek řekl, že nyní bude ustanoven volební štáb a následně bude rozhodnuto o rozpočtu kampaně, její podobě nebo termínu jejího začátku. „Budeme muset také rozhodnout v nějakém časovém horizontu, zda budeme kandidovat samostatně, nebo ne,” řekl. Debatu lidovci vedou s TOP 09 a STAN. „Dávalo by to smysl, že jsme ve společném klubu v rámci Evropského parlamentu. Nicméně ta diskuse není ještě uzavřena,” dodal.

Občané EU volí zástupce do EP jednou za pět let. Česko má v dosavadním EP 21 míst. V minulých volbách do Evropského parlamentu dali voliči KDU-ČSL 9,95 procenta volebních hlasů, lidovci tak získali tři křesla europoslanců.

Příští volby se uskuteční v rozmezí 23. až 26. května 2019. Europarlament bude mít nově po odchodu Velké Británie z EU 705 křesel místo dosavadních 751. Podle pravidel z roku 1976 by se volby měly konat mezi 6. a 9. červnem, tento termín ale členské státy považovaly za nevhodný. Navrhly proto změnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám