Hlavní obsah

Lidl se distancoval od kácení stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zástupci společnosti Lidl, která v ČR provozuje 42 obchodů, se distancovali od kácení vzrostlých stromů před některými provozovnami společnosti. Stromy většinou zakrývaly prodejny či poutače řetězce prodejen. Lidl se ale nezříká morální odpovědnosti, protože stromy někdo pokácel na jeho pozemcích.

Foto: Městská policie Bílina

Krádež plechů - ilustrační fotografie

Článek

Až dosud padlo před pobočkami německého obchodního řetězce v Písku, Dobříši, Rokycanech, Mariánských Lázních, Sokolově, Českých Budějovicích a Kralupech nad Vltavou a Chomutově více než sto vzrostlých stromů.

Případy řeší policie jednotlivě. "Šetření v Chomutově nás nedovedlo k pachateli. Rozhodli jsme se proto shromáždit spisy ke všem případům a prozkoumat je společně. Pokusíme se zjistit, zda se neprotínají v jednom bodě," informovala dříve Anna Vyšínová z chomutovské policie.

"Společnost Lidl ČR velmi mrzí situace, která v posledních dnech probíhá v českých médiích. Pro společnost je ochrana přírody a tvorba urbanisticky přívětivého prostředí velice důležitá. Společnost se distancuje od kácení stromů, ale vzhledem k tomu, že k jejich zničení došlo na pozemcích společnosti a pozemcích přilehlých, se nezříká morální zodpovědnosti," tvrdí Lidl ve svém prohlášení.

V Chomutově chtějí prodejnu bojkotovat

V ulicích Chomutova se objevily protestní samolepky. Nakloněné písmeno i v logu Lidlu se na nich změnilo na padající strom. "My nenakupujeme v supermarketu, který nedokáže ochránit stromy na svých pozemcích," hlásí do světa papírová samolepka.

"Byla to spontánní reakce, ani jsme nečekali, že to vzbudí takový ohlas. Vydali jsme na vlastní náklady pět tisíc samolepek. Něco už jsme rozdali, další chceme dát účastníkům happeningu," uvedla Ilona Machovcová.

"Lidé se 28. října v 17.00 sejdou na happeningu Rozloučení s lípou. Vyjádří tak svůj postoj k události, která je citelně zasáhla. Setkání uspořádali sami, nás jen požádali o zveřejnění. Nejde o akci žádného sdružení nebo uskupení. Město se rozhodlo, že se také připojí. Vysázíme osm nových stromů," uvedla mluvčí chomutovské radnice Michaela Lehnertová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám