Hlavní obsah

Lidi v Zákupech budili a varovali: Žene se na vás velká voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulou sobotu nastupoval strážník Jan Dvořák ze Zákup na Českolipsku na noční službu v 11 hodin večer, domů se kvůli bleskové povodni, která po 11 letech zaplavila v neděli ráno Zákupy, dostal až v pět hodin večer druhý den.

Povodně v ZákupechVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

A od pondělního rána mu začala další šichta. S vytištěným seznamem rodin, které povodeň nejvíce postihla, objížděl dům od domu a rozvážel pytle na odpad, hadry, pitnou vodu a později i čisticí prostředky a savo ze zásob místních dobrovolných hasičů.

„Kromě toho také předáváme informace. Upozorňujeme všechny, například že si mohou na městském úřadu vyzvednout potvrzení, že se jejich domem prohnala velká voda, které budou potřebovat při jednání s dalšími úřady. Třeba na úřadu práce, kde si mohou vyzvednout potvrzení pro zaměstnavatele,“ líčí Dvořák.

Před a po. Satelitní záběry odhalují skutečný rozsah zkázy na řece Ahr

Evropa

Právě výborná informovanost od vedení města, městských strážníků a místních hasičů je to, co si lidé z vytopených domů v Zákupech obzvláště pochvalují. V noci na neděli je totiž strážníci, hasiči i lidé z radnice budili, že se na ně žene velká voda. A současně radili, ať zachrání, co mohou.

Foto: Michael Polák, Právo

Zatopené části Zákup. Voda sem přišla, když už ji nikdo nečekal.

V Zákupech lidé odváželi auta do bezpečných míst a z přízemí domů vynášeli do patra vše, co se dalo odnést. „Podařilo se nám zachránit úplně novou kuchyňskou linku, která ještě nebyla napevno připevněná a dala se odnést. A díky informovanosti jsme nepřišli také o řadu spotřebičů,“ je vděčná Věra Pavičová s rodinou.

Lidé, které na severu postihly bleskové povodně, mohou žádat o mimořádnou dávku

Domácí

Příspěvek už koncem týdne

U nich doma voda zaplavila celou zahradu a dostala se až do domu. „Na zahradě bylo asi půl metru vody, v domě asi 20 centimetrů. Odnesla to plovoucí podlaha. Ta se teď bude muset vytrhat,“ popsala Pavičová.

Podle starosty Zákup Radka Lípy (SLK) vzala velká voda útokem nemovitosti čtyřiceti rodin, u větší části z nich jim zaplavila jen zahrady, v 16 případech se ale prohnala přímo domy. Pomoc postiženým rozjelo místní vedení města hned v neděli. Po městě nechalo rozmístit velkokapacitní kontejnery, zajistilo rozvoz potřebných věcí, hasiči se věnovali čerpání lagun a pomáhali s uklízecími pracemi.

Merkelová: Němčina nemá slova pro devastaci, kterou živel způsobil

Evropa

Rychlost, s jakou Zákupy a její složky reagují při ohrožení i v rámci odstraňování škod, dokládá fakt, že ještě v neděli, pár hodin po povodni, se sešli mimořádně místní zastupitelé a odsouhlasili mimořádnou finanční pomoc 30 tisíc korun pro vytopené domácnosti. Lidé by ji měli dostat ještě do konce týdne.

Foto: Michael Polák, Právo

Michal Pavič mladší se strážníkem Janem Dvořákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám