Hlavní obsah

Lidem z Újezdečku se ulevilo, závod na lithium nebudou mít za domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovská tíha spadla z obyvatel Újezdečku na Teplicku a jeho okolí. Závod na zpracování lithia vytěženého v nedalekém Cínovci, jehož případná existence v sousedství rodinných domů jim nedala spát, v osadě Dukla nakonec stát nebude. Ruda vytěžená v Krušných horách se bude vozit vlaky ke zpracování do lokality u Prunéřova na Chomutovsku.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Starosta Tomáš Sváda před vjezdem do osady Dukla, kde měla stát továrna na zpracování lithia.

Článek

Lidé se obývali negativního dopadu provozu továrny na kvalitu jejich života a na okolní krajinu. O změnách plánu těžební společnosti Geomet informovali ve středu členové pracovní skupiny.

„Jsem moc rád, že zpracovatelský závod na Dukle nebude. Je to obrovský úspěch lidí, kteří o tom jednali,“ řekl Novinkám obyvatel osady Ladislav Branda.

Velký úspěch vyjednavačů

Mezi nejhlasitější odpůrce záměru patří starosta s Újezdečkem sousedících Košťan Tomáš Sváda (Naše Košťany a Střelná). „Vytrvalým jednáním jsme přesvědčili velkou skupinu lidí, že je nesmysl stavět svým způsobem chemičku někomu za barákem. Nově bude v lokalitě, kde nikdo nebydlí a kde zásadně neovlivní životní prostředí,“ řekl Novinkám Sváda, jenž je rád, že strašák obyvatel obce v podobě obří fabriky v jejich sousedství je zažehnán. „Všichni to kvitují,“ zdůraznil.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Ladislav Branda před vlastním domem v osadě Dukla, kde měla stát továrna na zpracování lithia.

„Je to takové malé vítězství,“ řekl ke změně místa zpracovatelského závodu hejtman kraje Jan Schiller (ANO). „Nejsem proti těžbě lithia, jsem pro těžbu, která ale nebude likvidovat životní prostředí a život lidí. Jsem rád, že jsem se domluvili,“ uvedl Schiller

V Újezdečku by podle nového návrhu vzniklo jen překladiště, kam by investor dopravil z Cínovce rudu krytým pásovým dopravníkem. Zde by se surovina naložila do vlaků a odvezla po železnici do Prunéřova. Celé překladiště je plánováno v uzavřených halách, vliv hluku a prachu se tím má minimalizovat.

Překladiště v uzavřených halách

„Zatím nevíme, jestli a jaké by to mělo dopady na naše životy. Proto jsou mé pocity zatím smíšené. Na jedné straně radost, že zde závod na zpracování lithia nebude, na straně druhé jisté obavy z překladiště,“ připustil Branda.

Sváda místní ujišťuje, že pokud bude překladiště splňovat požadavky, které jsou s Geometem dohodnuté, neměl by jeho provoz mít na místní negativní vliv. „Navíc bude stát podstatně dál od obytné části, než by byla továrna,“ doplnil.

Těžbu lithia připravuje Geomet, v níž nadpoloviční většinu vlastní Severočeské doly, člen skupiny ČEZ. Rudu s obsahem lithia chce získávat hlubinným způsobem z dolu na Cínovci. Začátek těžby se předpokládá v letech 2026 až 2028.

„Brali jsme hodně vážně námitky, které zaznívaly ze strany starostů, zastupitelů i pana hejtmana, že celý ten projekt velmi výrazně zasahuje do života lidí. Hledali jsme jinou lokalitu, která by umožňovala projekt realizovat. Vyšla nám z toho nejpřijatelnější lokalita Prunéřova u Kadaně,“ řekl předseda rady jednatelů společnosti Geomet Ladislav Štěpánek.

S ohledem na změnu místa se musí nově vypracovat studie proveditelnosti. Vlaků s vytěženou rudou by podle Štěpánka mělo z Teplicka na Chomutovsko jezdit až 60 týdně.

V Prunéřově závod nikomu nevadí

„Náš katastr je z jedné třetiny takový velký brownfield, skoro si to žádá o nějaké naplnění. U nás je to umístění vhodné i proto, že zaměstnanci elektráren a dolů budou hledat novou práci a je na to navázáno spoustu dalších pracovních příležitostí. Opravdu to vítáme,“ uvedl starosta Kadaně Jan Losenický (ODS).

Podle něj by bylo ideální, kdyby se podařilo postavit ve stejné lokalitě závod na výrobu baterií. Lithium je hlavní surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Závod na zpracování lithia by mohl stát v Prunéřově na Chomutovsku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám