Hlavní obsah

Lidem z Otic, jejichž domy poničila vichřice, pomůže kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční pomoc od Moravskoslezského kraje by měly dostat domácnosti z Otic na Opavsku, které následkem středeční vichřice přišly o střechu nebo o její část. Mimořádnou pomoc kraj ve čtvrtek nabídl jak obci, tak i jednotlivým poškozeným rodinám.

Foto: HZS MSK

Následky silného větru v Oticích na Opavsku

Článek

Vítr podle informací, které byly upřesněny ve čtvrtek, zničil střechu u deseti domů, další asi dvě desítky mají střešní krytinu poškozenou částečně. Škody vznikly i na menších objektech, jako jsou skleníky nebo zahradní domky.

Jak uvedl hejtman Jan Krkoška (ANO), první pomoc může být schválena během několika dnů. „Se situací jsem se seznámil přímo v obci, kdy jsme se starostou diskutovali o možnosti pomoci. Máme několik variant - můžeme nabídnout obci půl milionu korun ze zajišťovacího fondu, to musí ale ještě schválit zastupitelstvo. Kromě toho můžeme nabídnout každé poškozené domácnosti až 20 tisíc korun na pokrytí základních potřeb,“ řekl hejtman. O této pomoci by měli krajští radní rozhodovat příští týden.

„Také jsme se dohodli se starostou, že jakmile budou vyčísleny škody, můžeme z rezervy vyčlenit i další prostředky, pokud by to bylo třeba,“ dodal hejtman.

Silný vítr poničil na Opavsku desítku domů

Krimi

Starosta obce Vladimír Tancík (Bezpečné a zdravé Otice) doplnil, že obec už začala pomáhat konkrétním domácnostem. „Sháníme kontakty na firmy, které mohou pomoci s opravou střech. Zájemců je zatím dostatek. Začali jsme i s úklidem zahrad. Společně s hasiči například odstraňujeme spadlé stromy a větve,“ řekl starosta, podle kterého větrná smršť přišla zcela nečekaně a trvala jen velmi krátce.

„Byla to záležitost tří až pěti minut,“ dodal starosta s tím, že naštěstí všichni majitelé domů, které přišly o střechy, jsou proti živelním pohromám pojištěni.

Foto: Aktu.cz

Domy poničené větrem v Oticích na Opavsku

Bouřky budou extrémní, hrozí tornáda. Platí nejvyšší možný stupeň výstrahy

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám