Hlavní obsah

LIDEM vymezili priority: svoboda, solidarita, podpora jádru i spoluúčasti pacientů

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedmnáct bodů svých hodnotových a programových východisek s mottem „obyčejná slušnost“ zveřejnila v pátek strana LIDEM. Patří mezi ně například solidarita, svoboda spjatá s odpovědností, spravedlivé daně, přátelský a úsporný stát, racionální přístup k EU, ale i podpora jaderné energie či spoluúčast pacientů ve zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

„V politice chceme prosazovat taková pravidla, aby se prosadila a vyplatila obyčejná lidská slušnost. Chci ukázat, že slušný člověk není hloupý člověk. Chci přesvědčit, že mazanost a ostré lokty nejsou jediný způsob jak obstát. Naší politikou je respekt ke svobodě jedince a maximální podpora jeho rozvoji. Respekt ke svobodě, která znamená i odpovědnost a ohleduplnost vůči ostatním,“ uvedla vicepremiérka a šéfka strany Karolína Peake.

Podle LIDEM je například ochrana zdraví a života občanů základní povinností státu. „Moderní medicína je drahá. Prevence a každodenní péče o zdraví je základ. Abychom umožnili kvalitní a bezvýjimečnou ochranu života v případě jeho ohrožení, je třeba v méně závažných situacích spoluúčast pacienta. Samozřejmostí jsou jasně dané stropy, nad které nebudou poplatky hradit lidé v těžké sociální situaci,“ píše se v programových prioritách.

Mezi další body patří například navrácení důvěry v politiku a demokracii, podpora poctivým podnikatelům, investice do vědy a výzkumu, ale i jasné ano jaderné energetice.

„Rozvinutý energetický průmysl je významnou konkurenční výhodou ČR. Rozvoj energie z jádra při další diversifikaci zdrojů a důraz na výzkum a vývoj dalších zdrojů považujeme za jeho hlavní pilíře,“ zní jedna z priorit.

Foto: lidem.cz

Nově spuštěná webová stránka LIDEM

LIDEM v pátek odpoledne také spustila provizorní webové stránky. „Nový web ve stranických barvách vznikne až po 10. červnu, vybereme logo strany z desítek návrhů, které nám v rámci vyhlášené soutěže přicházejí,“ řekla Peake s tím, že na internetu budou k dispozici kontaktní informace, aktuality, tiskové zprávy, ale i stanovy a programová a hodnotová východiska strany.

Některé body priorit LIDEM- Solidarita pro nás znamená podporu důstojnému stáří, odpovědným rodinám a těm, kteří se bez vlastní viny dostali do tíživé situace.- Tvůrcem základních hodnot státu je pracující rodič.- Správa věcí veřejných má být co nejblíže občanovi. Prosazujeme koncept otevřeného úřadu na všech úrovních, od obce po parlament. Občan musí mít možnost jednoduše kontrolovat nakládání s veřejnými prostředky a připomínkovat navrhované zákony a vyjadřovat se k nim.- S korupcí se dá reálně bojovat nastavením takových pravidel, která prostor pro nekalé jednání neumožňují. Chceme pravidla platná pro všechny, pravidla, která nevyvyšují jednoho nad druhého. Boj s korupcí nesmí být nástrojem pro boj politický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám