Hlavní obsah

Lidé z nezkolaudovaných domů nezůstanou na holičkách

Bez pomoci rozhodně nezůstanou majitelé nezkolaudovaných nemovitostí, které zničilo na konci června na jižní Moravě tornádo. I když jsou státem nastavená pravidla tak, že na podporu od něj nemají nárok, pomohou jim peníze ze sbírek, a to například ze sbírky brněnské diecézní charity. O příspěvku z regionální jihomoravské sbírky bude jednat vedení kraje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vojáci pomáhají s likvidací následků tornáda a s obnovou domů nejenom v Hruškách (na snímku).

Článek

Nezkolaudováno bylo zhruba dvacet nemovitostí. Jejich majitelům hrozilo, že zůstanou bez pomoci. Počítat ale mohou s diecézní charitou, která již vybrala bezmála 295 milionů korun.

„Peníze z této sbírky jsou určeny na obnovu poškozených domů a není pro nás kritérium, zda byla poničená obydlí zkolaudovaná,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

„Soustředíme se na pomoc konkrétním lidem, kteří potřebují znovu začít bydlet. Už řešíme sedm takových případů a s dalšími jednáme. Jsme s nimi v kontaktu přímo v terénu,” dodal Haičman.

Hejtman Grolich: Zlom nastane, až odejdou hasiči a vojáci

Domácí

Charita rozděluje příspěvky podle míry poškození obydlí a také úrovně sociálního znevýhodnění.

Zvlášť se zaměřuje na osamělé seniory, samoživitele, rodiny s více dětmi nebo nemocné. V situacích, kdy obydlí nebylo kolaudováno, vše důkladněji prošetřuje.

„Máme přímo v obcích své koordinátory, kteří mají přehled o stavu nemovitosti.

V těchto případech je pro nás například důležité, zda byla nemovitost určena k bydlení, existují doklady nebo fotodokumentace o jejím budování a podobně,“ vysvětlil Haičman.

Havlíček: Evidujeme už žádostí o pomoc po tornádu za 60 milionů

Domácí

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že další desítky milionů jsou nashromážděny v krajské sbírce. Bude se teprve jednat o tom, jak budou použity, hejtman se nicméně domnívá, že majitelé nezkolaudovaných objektů by měli získat pomoc.

Tornádo poškodilo v pěti obcích mezi Břeclaví a Hodonínem asi 1200 domů. Většina jde zrekonstruovat.

Majitelé mohou žádat o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj ve výši až dva miliony korun a také o třímilionový úvěr na 30 let s jednoprocentním úrokem. Další pomoc nabídnou veřejné sbírky a neziskové organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám