Hlavní obsah

Lidé v centru Prahy demonstrují na podporu Ukrajiny

Na Václavském náměstí v centru Prahy se v úterý večer sešli lidé, aby vyjádřili podporu Ukrajině, která čelí ruské agresi. Na akci, kterou svolal spolek Milion chvilek a další hnutí, se sešlo podle reportéra Novinek odhadem kolem dvou tisíc lidí.

Demonstrace na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Lidé se shromáždili v horní části náměstí kolem sochy svatého Václava. Demonstraci zahájila po 19:00 píseň Say No to the Devil (Řekni ďáblovi ne) písničkáře Svatopluka Karáska.

K vidění byly ukrajinské vlajky, ale také vlajky Evropské unie nebo NATO. Na pódiu se střídali řečníci, kteří mluvili o dění na východě Ukrajiny. Lidé volali „Hanba“, když byla řeč o postupu Ruska, nebo naopak provolávali „Sláva Ukrajině“.

Policie uzavřela horní část Václavského náměstí pro dopravu.

Putin žádá demilitarizaci Ukrajiny

Evropa

Podle organizátorů ruský prezident Vladimir Putin ohrožuje životy ukrajinských občanů a schovává válku za mírovou misi.

Kromě Milionu chvilek se na svolání úterní akce podílely Pulse of Europe, Paměť národa, Společně to dáme, Pojďme dál a další organizace. Podobné akce na podporu Ukrajiny jsou v plánu i v dalších městech, například v Karlových Varech, Českých Budějovicích či v Olomouci.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyvěšení státní vlajky Ukrajiny ve Sněmovní ulici za přítomnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Putin v pondělí večer oznámil, že Rusko uznává nezávislost dvojice separatistických republik v Donbasu na východě Ukrajiny a na jejich území vyslal ruské vojáky v rámci „mírové mise“. Jeho krok jednomyslně potvrdily obě komory ruského parlamentu. Západní země jej označují za porušení mezinárodního práva.

Postup Ruska odsoudili zástupci české vlády i opozice, podporu Kyjevu vyjádřili vedle politiků také zástupci krajů, měst, univerzit a spolků.

Reklama

Výběr článků

Načítám