Hlavní obsah

Lidé si v Praze připomněli 81. výročí atentátu na Heydricha

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, Parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vzpomínkový akt při příležitosti Operace Anthropoid, 27. května 2023, Praha

Článek

Nedaleko zatáčky, kde před 81 lety na Heydricha Kubiš a Gabčík zaútočili, stojí památník připomínající jejich čin. Nejmocnější muž tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jeden ze spolutvůrců holokaustu zemřel o několik dní později

Okamžitě po atentátu následovala krutá odplata nacistů – stanné právo, masové popravy a zatýkání, vyhlazení Lidic a Ležáků. Kubiš, Gabčík a pět dalších parašutistů padlo 18. června po boji s přesilou v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Pietní setkání zahájila skotská hymna na připomínku toho, že ve Skotsku se aktéři operace Anthropoid cvičili. „Scházíme se zde, abychom připomněli největší odbojový čin na území německými nacisty okupované Evropy,“ řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

„Je třeba připomenout, že se tak stalo v době, kdy byli nacisté na vrcholu své moci. V době, kdy se zdála jejich porážka když ne utopií, tak jako velmi vzdáleným snem. Tento čin by nebyl možný bez pomoci občanů, z nichž mnozí za svou odvahu zaplatili cenu nejvyšší,“ řekl.

Lidé by podle něj ve dny, jako je výročí hrdinského činu československých parašutistů, měli přes všechny rozpory, které jsou v demokratické zemi přirozené, být jednotní v tom, že chtějí žít ve svobodné, demokratické a nezávislé zemi.

Krátké setkání ukončila česká a slovenská hymna a po nich také hymna britská.

Rekonstrukce operace Anthropoid: Záběry z historického mercedesu i pohled z dronu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám