Hlavní obsah

Lidé si připomínají patrona České země, svatého Václava. Oslavy ovlivní koronavirus

Novinky, ČTK, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od neděle si lidé po celé zemi připomínají patrona českého národa, svatého Václava. Průběh oslav ovšem ovlivňuje současná pandemie koronaviru, a tak z tradiční celonárodní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, místě kde byl svatý Václav zavražděn, se uskuteční pouze duchovní část.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prahou prošel v neděli 27. září 2020 tradiční průvod s palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti.

Článek

Hlavní oslavy smrti svatého Václava, patrona české země a našeho národního světce doznají v letošním roce jisté změny. Program tradiční Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi  u Prahy byl hodně omezen.

Kvůli riziku šíření koronavirové nákazy byly zrušeny veškeré doprovodné akce, jež svatováclavskou pouť tradičně doplňují, církevní části se zúčastní jen omezené množství lidí, pro všechny jsou samozřejmě povinné roušky.

Foto: Petr Horník, Právo

Lebka svatého Václava

Bohoslužba na Mariánském náměstí se bude konat v uzavřeném sektoru pro maximálně 500 pozvaných účastníků. Kolem sektoru vznikne tři metry široký koridor, který ho oddělí od kolemjdoucích. U všech vstupů na náměstí bude dezinfekce. Mši bude přenášet Česká televize na programu ČT2.

Program pondělních svatováclavských oslav
7.00 Mše svatá na hrobě sv. Václava v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha
7.00 Ranní chvály v bazilice Nanebevzetí Panny Marie
7.30 a 8.30 Mše svaté v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi
10.00 Poutní mše svatá na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, hlavní celebrant: kardinál Dominik Duka; kazatel: olomoucký arcibiskup Jan Graubner
14.00 Modlitba za národ u Palladia země České v bazilice Nanebevzetí Panny Marie
17.00 Odjezd relikvie sv. Václava na Pražský hrad
18.00 Mše svatá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha
Zdroj: církev.cz

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal tehdejší papež Benedikt XVI.

Nedělní procesí s Palladiem

Svatováclavský chorál a státní hymna bývalého Československa v neděli v Praze na Václavském náměstí u sochy sv. Václava zakončily tradiční průvod s Palladiem země české. Procesí s obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti, ze zúčastnilo několik desítek věřících.

Pochod, který pořádalo Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi, začal v poledne mší ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a převzetím palladia země české u hrobu sv. Ludmily.

Na Hradě bylo přibližně 120 účastníků, k modlitbě u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí za zpěvu náboženských písní a modliteb dorazilo asi osm desítek lidí. Podle organizátorů byla účast nižší než v minulých letech, přičítají to chladnému počasí a obavám z pandemie koronaviru.

Obřad vedl Piotr Józef Nowicki, který také nesl kopii palladia země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, který podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila. „Procesí se koná u příležitosti svátku hlavního patrona české země sv. Václava, Dne české státnosti a také k uctění nadcházejícího 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily (v roce 2021 - pozn. red.),” připomněl Nowicki.

Anketa

Zúčastnili jste se někdy svatováclavské pouti?
Ano, chodíme na ni pravidelně.
10,6 %
Párkrát jsem na ní byl/a.
7,8 %
Jednou jsem tam byl/a.
4,3 %
Ne, ale uvažuji o tom.
15,5 %
Ne, a ani to v plánu nemám.
61,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 809 čtenářů.

Svatý Václav v české historii

Svatý Václav byl zavražděn 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV.

Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha.

Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Velké obchody mají na svatého Václava zavřeno

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů mají 28. září, na kdy připadá Den české státnosti a svátek svatého Václava, zavřeno. Tento den patří mezi osm státních...

Výběr článků

Načítám