Hlavní obsah

Lidé si od voleb slibovali hlavně lepší fungování státu, ukázal průzkum

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvíce lidí si zhruba dva týdny před předčasnými volbami do Sněmovny slibovalo od nové politické reprezentace celkové zlepšení fungování státu. Tuto možnost zvolila v průzkumu agentury STEM zhruba pětina všech dotázaných a čtvrtina těch, kteří dopředu věděli, že skutečně půjdou hlasovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Od voleb si lidé slibovali především zlepšení fungování státu.

Článek

Lidé, kteří v průzkumu odpovídali na dotaz, co si slibují od voleb, měli na výběr z osmi možností. Kromě celkového zlepšení fungování státu také často očekávali řešení dlouhodobých problémů země a sociální jistoty.

Naopak nejméně lidí uvedlo, že si od voleb neslibuje nic, nebo že se po nich podaří oživit zájem o politiku. Jen asi desetina voličů spojovala hlasování s obnovením hospodářského růstu.

Po sociálních jistotách volali stoupenci levice

„Důraz na dlouhodobé problémy a obnovení ekonomického růstu je nejsilnější u lidí, kteří byli odhodláni volit TOP 09. Ukazuje se, že stoupenci TOP 09 se ve svých motivacích nezvykle výrazně odlišili od příznivců ODS, jejichž očekávání v podstatě splývají s celkovým názorem občanů, kteří se chystali k volbám přijít,“ shrnula agentura výsledky průzkumu.

Naopak voliči KSČM a ČSSD se projevovali akcentem na sociální jistoty a vyšší životní úroveň „pro lidi, jako jsem já“.

„Stoupenci hnutí ANO spolu se sympatizanty Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury jasně nejčastěji také zmiňovali potřebu přivést do politiky nové tváře a oživit zájem o politiku. Avšak i mezi těmi, kteří hnutí Andreje Babiše nebo Tomia Okamury nakonec pravděpodobně volili, je nejsilnějším očekáváním, že se po volbách zlepší celkové fungování státu a že se budou řešit dlouhodobé problémy země,“ zhodnotili autoři průzkumu.

Lidé vybírali z následujících možností, co si od předčasných voleb nejvíc slibují.
všichni respondenti (%)respondenti, kteří uvedli, že půjdou volit (%)
celkové zlepšení fungování státu2123
orientace na řešení dlouhodobých problémů země1519
sociální jistoty pro sebe a svoji rodinu1617
vyšší životní úroveň pro lidi, jako jsem já1514
obnovení hospodářského růstu1210
nové tváře v politice, oživení zájmu o politiku87
od voleb si neslibuji nic164
něco jiného11

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám