Hlavní obsah

Starosta povolil v obci u Prahy kasina za dar 10 milionů. Lidé si to s ním přišli vyříkat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do nezáviděníhodné situace se kvůli kasinům dostal starosta nevelkých Chráštan v okrese Praha-západ Pavel Hrdlička (Chrášťany pro život). Ve středu večer si totiž na jednání zastupitelstva přišlo došlápnout na vedení radnice mnoho desítek obyvatel.

Foto: Petr Janiš, Právo

Chrášťanský starosta Pavel Hrdlička (v černé košili u okna) nemohl jednání uřídit

Článek

Lidé totiž ex post zjistili, že na konci února byly schváleny smlouvy se dvěma společnostmi na umístění dvou kasin v obci za dar 10 milionů korun a roční příspěvek 250 tisíc korun. Starosta smlouvy 8. března podepsal a ve středu večer to jen těžko vysvětloval.

Přítomní skandovali: „Hanba, demisi, zrušte kasina, nové volby, referendum.“

Obcím vadí změny v hazardu a určení daní

Domácí

„Je to průser, do kterého jsme se dostali, musíme hledat řešení. Ale do toho průseru jste nás dostali vy. Pořád se jen něčemu vyhýbáte,“ vmetl starostovi muž, který se představil jako Pospíšil.

„Najednou nám chcete smlouvy dávat, proč jste nám je nedal před podpisem?“ ptala se jiná z rozlícených obyvatelek Chrášťan.

Hrdlička argumentoval, že otázka kasin není ve středu na programu, sliboval svolat mimořádné zastupitelstvo. „Minimální lhůta je sedm dní,“ snažil se získat čas.

Odmítl také podezření z nečestného jednání. „Viděl jsem toho majitele dvakrát v životě,“ hájil se starosta. Na webu zveřejnil vyjádření, podle něhož je příjem od provozovatelů kasin pro obec důležitý.

Podle jedné z obyvatelek ale mohou klesnout ceny nemovitostí. „Jestli je tu pět tisíc za metr, bude tři a půl. „Z jedné strany haly, z druhé strany haly a zezadu budou kasina?“ obávala se.

Jedno z kasin by mělo být v objektu restaurace Plné Břicho, která má skončit, druhé v bývalém továrním objektu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Všichni se dovnitř nevešli, mnozí sledovali jednání oknem

Provozovatelé si vybrali Chrášťany, protože loni neuspěli v nepříliš vzdálených Tuchoměřicích. Zde lidé odmítli kasina v referendu. „Stačí schválit vyhlášku s textem, že v obci platí zákaz hazardu,“ nabádali starostu lidé.

Starosta Hrdlička nakonec připustil, že podcenil morální stránku věci. Zastupitelé se dohodli, že na další schůzi v pondělí 15. dubna se pokusí „napravit chybu“. Proberou otázku vyhlášky, která by v obci zakázala hazard, a možné vypsání místního referenda. Zároveň si mají pořídit právní analýzu, co by obci hrozilo, pokud by vypověděla v březnu uzavřené smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám