Hlavní obsah

Lidé pijí nebezpečné bělidlo, aby vyléčili nemoci, třeba i rakovinu

Právo, Barbora Janáková

Zřejmě až stovky lidí u nás hazardují se svým zdravím. Nemocní trpící pásovým oparem, boreliózou či rakovinou věří, že svou chorobu porazí pitím zázraku jménem Chlorid dioxine Solution (CDS a CDS2) či Master/Miracle Mineral Solution (MMS).

Foto: Profimedia.cz

Lidé pijí rozpuštěný oxid chloričitý, který se běžně používá na bělení buničiny. Ilustrační foto

Článek

Jde o roztoky oxidu chloričitého, který se používá běžně jako průmyslové bělidlo nebo dezinfekce do bazénů. Státní ústav pro kontrolu léčiv tyto přípravky již před čtyřmi lety označil za nelegální, a protože dospěl k závěru, že nejde o léky, věc předal Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Ta následně jejich prodej zakázala s tím, že obsahují nebezpečné látky, které se v potravinách nepoužívají ani v nízkých koncentracích. Od té doby prodejcům těchto přípravků hrozí až 50miliónová pokuta.

Ti lidé, kteří to nabízejí, by měli být postihováni, protože dávají látky, které jsou potenciálně jedovaté
onkolog Jan Melichar

Přesto jsou látky stále k dostání na internetu. Někteří obchodníci zákaz obcházejí tím, že zájemcům nabízejí pouze komponenty a návody na to, jak si CDS či MMS na vlastní nebezpečí namíchají doma.

Primář: Je to jed

Nemocní, kteří nevěří běžným lékařům, za to zaplatí zhruba 250 korun. Pořádají se však i semináře, kde propagátor metody Ota Nepilý za 1250 korun nabízí, že zájemce vše naučí osobně.

Na internetu je i přes zákaz po delším hledání možné zakoupit látku CDS 2 již namíchanou, 600 mililitrů stojí 1638 korun. Podle primáře onkologické kliniky v Olomouci Bohuslava Melichara i odborné literatury se lidé, kteří tyto preparáty používají, v podstatě tráví jedem.

„Při užívání koncentrovaných roztoků oxidu chloričitého hrozí poleptání jícnu a žaludku,“ uvedl Melichar. „Ti lidé, kteří to nabízejí, by měli být postihováni, protože dávají látky, které jsou potenciálně jedovaté,“ dodal.

Odborná literatura varuje, že už jen výpary z této látky jsou nebezpečné, a pokud překonají koncentraci ve vzduchu deset procent, může dojít k explozi.

Já se při užívání cítil dobře, mně to nic nedělalo a cítil jsem se potom docela v pohodě
uživatel Jiří

„Při kontaktu s kůží může způsobit podráždění či poleptání. Může se vstřebat i kůží, kde může poškodit tkáň a krevní buňky. Inhalace výparů oxidu chloričitého může způsobit kašel, bolesti v krku, těžké bolesti hlavy, plicní edém či smrštění průdušek,“ popisuje odborný text.

Musel jsem skončit, popsal uživatel

Jenže skalní uživatelé si toto riziko nepřipouštějí. Na Facebooku se sdružují ve skupině „Užíváme CDS“, která má víc než sedm tisíc členů. V popisu skupiny je výslovně uvedeno, že látka neslouží k léčení nemoci, ale k detoxikaci těla. Lidé se zde většinou svěřují se svými zdravotními problémy a chtějí radu, jak na ně.

Velkou část členů pojí nedůvěra k lékařům nebo bezradnost. Právo některé z členů oslovilo, aby se zeptalo na jejich zkušenosti s užíváním nebezpečného přípravku. Někteří na něj nedají dopustit, jiní připouštějí, že jim příliš nepomohl.

To je případ pana Jirky, který CDS pořídil pro svou matku trpící boreliózou, ale následně jej začal kvůli detoxikaci těla sám i se svou přítelkyní používat.

Silný kašel

„Já se při užívání cítil dobře, mně to nic nedělalo a cítil jsem se potom docela v pohodě. Ale vím, že u partnerky i matky nastaly problémy, protože začaly hodně kašlat,“ uvedl.

Jeho matku navíc rozbolely klouby, což ale podle svých slov přisuzoval tomu, že se jí z těla začaly vyplavovat toxiny. Zdravotní komplikace nakonec dopadly i na něho.

„Po osmém dni, kdy už jsem bral silnější dávku než na začátku, jsem měl tak velké zdravotní problémy, že jsem s tím musel skončit. Bylo to tak extrémní, že se mi tělo začalo plnit toxiny,“ doplnil své zkušenosti Jiří.

Zarážející podle něj bylo, že když skončil s užíváním CDS, měl abstinenční příznaky. Dávky proto snižoval postupně. Přiznává ale, že má stále ještě záchvaty kašle. Léčitel mu vysvětlil, že jeho tělo se tímto způsobem stále zbavuje toxinů.

„Borelku to nespravilo,“ zhodnotil lakonicky Jiří, který je přesto stále přesvědčený, že přípravek funguje, pokud se bere ve správné koncentraci. Nepilý Právu tvrdil, že při správném dávkování tyto přípravky již pomohly mnoha lidem. Kontakt na ně ale neposkytl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám