Hlavní obsah

Libeňský most bude zavřený několik týdnů. Beton se drtí, nosné prvky jsou posunuté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvodem pro uzavření části Libeňského soumostí pro tramvajovou dopravu je podle technické správy komunikací (TSK) zjištění, že nosné kovové desky zajišťující funkčnost celého systému obloukového mostu jsou mimo svoji správnou polohu a že zároveň dochází k drcení betonu nosných prvků. Uzavírka potrvá několik týdnů.

Čtvrteční uzavírka na Libeňském mostěVideo: Novinky

 
Článek

K uzavření pro tramvajovou dopravu přistoupila TSK ve čtvrtek večer na základě výsledků monitoringu. Konstrukci poškozené části mostu bude třeba podepřít.

„Inundační most zůstává zcela uzavřený pro všechny druhy dopravy. Harmonogram dalšího postupu budeme upřesňovat v příštím týdnu. Nyní musíme vyprojektovat a vyrobit konstrukci, kterou umístíme pod most. Bude se jednat o podobný princip, jako v případě mostu na Vltavské,“ uvedla v pátek mluvčí TSK Barbora Lišková.

Mostní konstrukce z roku 1928, která nikdy neprošla rekonstrukcí, je vzhledem ke svému stáří a špatnému technickému stavu citlivá zejména na nízké teploty. Ty jsou pro celkovou únosnost mostu zásadní.

Praha kvůli havarijnímu stavu narychlo uzavřela Libeňský most pro tramvaje

Domácí

„Na základě sledování mostu v období dlouhotrvajících mrazů na začátku ledna 2024, kdy byl pozorován rozvoj poruch na mostě, byl iniciován projektantem dodatečný průzkum konstrukčního systému obloukového mostu,“ uvedla TSK s tím, že průzkum provedlo Vysoké učení technické v Brně.

Endoskopickou metodou byly odhaleny problémy v nosných prvcích.

Soumostí o délce 1200 metrů mezi Palmovkou a Holešovicemi by se mělo začít opravovat v roce 2026. Na jeho místě vznikne po mnohaletých debatách o tom, zda dojde k rekonstrukci, či ke zbourání mostu, replika vycházející z původního návrhu architekta Pavla Janáka.

Libeňský most nahradí jeho replika

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám