Hlavní obsah

Praha kvůli havarijnímu stavu narychlo uzavřela Libeňský most pro tramvaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Praha uzavřela pro tramvaje Libeňský most kvůli jeho havarijnímu stavu. Problémy byly i na Hlávkově mostě, kudy by měla vést objízdná trasa. Ten byl odpoledne uzavřen kvůli poruše výhybky a v podvečer pak ještě jednou, aby se na něm mohla provést opatření pro zvýšený provoz tramvají. Libeňský most zavřela Technická správa komunikací (TSK) kvůli poškození vzniklému mrazem. Není jasné, jak dlouho uzavírka potrvá.

Uzavírka na Libeňském mostěVideo: Novinky

 
Článek

Libeňský most byl pro tramvajovou dopravu uzavřen zhruba ve čtyři hodiny odpoledne na neurčito kvůli poškození jeho části nad Rohanským ostrovem. „Souvisí to s mrazy posledních dní,“ řekla Novinkám mluvčí TSK Barbora Lišková.

„Z důvodu bezpečnosti byl ve čtvrtek odpoledne uzavřen inundační most na Libeňském soumostí, jedná se o samostatný oblouk na Rohanském ostrově. Důvodem je zjištění technické závady, pravděpodobně vyvolané silnými mrazy minulých dní. Závada byla zjištěna na základě provedených kontrol,“ uvedla večer Lišková.

Jde o zhruba 200 metrů od zastávky Libeňský most směrem na Palmovku, až po křížení s ulicí Voctářova, uvedl radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Marek Tereba

Uzavírka na Libeňském mostě

Tramvaje během odpoledne nejezdily ani po Hlávkově mostě.

„Na Hlávkově mostě byla porucha tramvajové výhybky způsobená rovněž silnými mrazy, ale jinak s Libeňským mostem nesouvisející. Nyní byla opravena prasklá kolejnice a oklepány krápníky a provoz tramvají by měl být v tomto úseku plně obnoven,“ napsal na síti X Hřib.

Server Pražské integrované dopravy tvrdil, že je „kvůli havarijnímu stavu uzavřen i Hlávkův most“. Později tuto informaci stáhl.

Uzavřený Libeňský mostVideo: Lucie Fialová, Novinky

Most byl pak uzavřen ještě jednou kvůli úpravám provozu. „Hlávkův most teď bude uzavřen, abychom mohli provést nezbytná opatření, aby se na něj mohly pustit odkloněné linky od Libeňského mostu,“ řekl Novinkám po páté hodině odpoledne mluvčí pražského dopravního podniku Daniel Šabík.

Kolem šesté hodiny byl most pro tramvaje opět otevřen a jezdí po něm odkloněné linky. Hlávkův most je dlouhodobě ve špatném stavu a čeká ho velká rekonstrukce.

Foto: Lucie Fialová

Uzavírka na Libeňském mostě

„Libeňský most je uzavřen pro veškerý provoz včetně průchodu chodců,“ uvedl dopravní podnik. Mínil tím ovšem jen tu část, po níž dosud jezdily pouze tramvaje a která byla pro auta uzavřena dlouhodobě. Auta na most najíždějí dál na část, jež je stále v provozu. Po této části budou nyní jezdit i autobusy, které nahradí tramvaje.

Foto: Novinky

Uzavřený Libeňský most

Libeňský most je dlouhodobě v havarijním stavu, od doby svého vzniku v roce 1928 neprošel žádnou velkou opravou. Jeho zbourání doporučují odborníci, proti tomu se ale vznesl odpor veřejnosti a některých politiků.

V roce 2018 musel být most úplně uzavřen a podepřen.

Praha nakonec rozhodla, že most bude opraven, ukázalo se ale, že statika mostu je tak špatná, že z původní stavby zůstanou jen pilíře a na nich vznikne replika původního mostu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám