Hlavní obsah

Letos jsme se viděli asi dvakrát, hájil se bývalý „Rathův muž“ Bušina

Právo, Jan Martinek

Bývalý investiční náměstek středočeských nemocnic Filip Bušina (dříve ČSSD), který měl velmi blízko k zatčenému exhejtmanovi Davidu Rathovi, v pondělí odmítl některá tvrzení médií - například o vztazích s bývalým hejtmanem či o tom, že se jím vlastněné společnosti podílely na veřejných zakázkách ve Středočeském kraji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina

Článek

Jedná se o společnosti CGM Czech (dříve Stavby, a. s.) a ML Compet (dříve Executive Project Group). Ty měly podle médií vysoutěžit stamiliónová výběrová řízení pro středočeské nemocnice. Bušina dříve obě společnosti vlastnil a jako investiční náměstek by se dopustil střetu zájmů.

To Filip Bušina odmítl. „V obou společnostech jsem figuroval pouze jako akcionář. Nebyl jsem ani v představenstvu, ani v dozorčí radě,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Společnost EP Group navíc v roce 2008 údajně prodal. V jejích orgánech ale figuruje jeho advokát Robert Vladyka. „Je to můj kamarád, známe se od šestnácti let. Jinak s tou firmou nemám už nic společného,“ hájil se Bušina.

Ratha jsem vídal jen občas

Bývalý člen středočeské ČSSD, který je obviněný z daňových podvodů a ve straně si pozastavil členství, se rovněž odmítavě vyjádřil ke slovům expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka (NS-LEV21). Ten před časem v České televizi vyjádřil domněnku, že za zatčení hejtmana Davida Ratha může právě Bušina, který ho měl udat policii.

„Když jsem dostal SMS od přátel o tomhle Paroubkově výroku, asi sedmkrát jsem si jeho vyjádření pustil a nevěřil jsem svým očím. Hodlal jsem na něj podat trestní oznámení, ale můj právník mi to vymluvil, že bych tím ničeho nedosáhl, protože mi Paroubkova slova nezpůsobila újmu,“ uvedl Bušina, který zopakoval, že se zatčením Davida Ratha nemá nic společného. Od roku 2009, kdy skončil jako investiční náměstek, se údajně potkávali jen zřídka. „Letos jsme se viděli asi dvakrát,“ dodal Bušina.

Ten se nedávno vrátil ze stáže v Rusku. Reagoval také na spekulace, že měl do Ruska odjet proto, aby se „uklidil“ před Rathovým zatčením. I toto podezření odmítl. „Vzhledem k tomu, že jsem stále obviněný, informoval jsem o své cestě už v dubnu Policii ČR, aby to nevypadalo, že chci pláchnout,“ vysvětloval Filip Bušina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám