Hlavní obsah

Letos 315 migrantů. Na hraniční kontroly to zatím není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Rakousko o dalšího půl roku prodloužilo namátkové kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem, v Česku se podobné opatření zatím nechystá. Cizinecká policie eviduje od začátku roku 315 zajištěných nelegálních migrantů. Z toho 106 jich zajistila v dubnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Cizinecké policie ČR Milan Majer

Článek

Policisté nárůst počtu běženců s teplejším počasím očekávají, zároveň současný růst není důvodem ke znovuzavedení kontrol na hranicích se Slovenskem. Pro ty se vláda rozhodla loni na podzim.

„Vyhodnocujeme data na tzv. západobalkánské trase, přes kterou k nám drtivá část migrantů míří. Do těchto dní neevidujeme zvýšené počty migrantů jak ve vnitrozemí, tak i na státních hranicích,“ sdělil Právu k aktuálním statistikám mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Počty se zatím nevymykají běžným číslům, se kterými se policisté setkávali i v minulých letech. Zatím však podle ředitele cizinecké policie Milana Majera nic nenasvědčuje tomu, že by se v následujících dnech měly do Česka vrátit kontroly na hranicích se Slovenskem.

„Začíná se oteplovat a v případě potřeby, že by se čísla zvyšovala, přijmeme příslušná opatření, abychom posílili výkon v blízkosti státních hranic. Ani jsme od nich úplně neodešli. Stále tam provádíme namátkové kontroly podle schengenského hraničního kodexu a situaci monitorujeme na hlavním tazích,“ řekl Majer.

Zejména se to týká bývalého hraničního přechodu Lanžhot. „Čísla jsou však nyní pořád v jednotkách desítek týdně,“ doplnil Majer.

Západobalkánská trasa vede přes Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Kosovo, Severní Makedonii a Srbsko. V roce 2015 dosáhl počet nelegálních vstupů na této trase rekordní výše, poté počet nelegálních migrantů po několik let klesal. Od roku 2019 se však začal opět zvyšovat.

„Samozřejmě sledujeme i nelegální migraci v okolních státech, a to především u kolegů na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku,“ uvedl ředitel cizinecké policie.

V Maďarsku zastavili kamion s přidušenými migranty

Evropa

Rakušan: Na cestu se vydají i letos

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) doufá, že migrační vlna letos nebude tak velká jako loni, kdy policisté odhalili devět tisíc běženců jen v září. „Co se stane teď na jaře, se těžko odhaduje. Povedlo se na západobalkánské trase posílit jednotky Frontexu a poslali jsme naše policisty na vnější hranice Schengenu. Šílené zemětřesení v Turecku a Sýrii nás úplně nevede k optimismu a myslíme si, že se lidé zase na cestu vydají,“ uvedl Rakušan.

Doufá, že budou pro Česko fungovat i opatření zavedená v okolních státech. „V krajním případě nelze vyloučit, že budeme zase muset přijít s řešením, které bude ráznější,“ poznamenal ministr.

„Policie České republiky je připravena na znovuzavedení kontrol, ale bylo by to úplně nejkrajnější řešení. Zatím ta čísla nejsou taková, aby bylo třeba přijímat zásadnější opatření,“ upřesnil Majer.

Za loňský rok bylo na českých hranicích zadrženo 29 235 lidí v souvislosti s nelegální migrací, což bylo o 18 tisíc více než v roce 2021. Nejčastěji šlo o Syřany, Ukrajince, Moldavany a Turky. Největší počet cizinců byl odhalen v Jihomoravském kraji.

Teprve až po zavedení kontrol na hranici se Slovenskem počet odhalených migrantů klesl. V říjnu jich bylo přes 6000, v listopadu téměř tři tisíce a v prosinci necelých 600. Policisté zkontrolovali zhruba 2,7 milionu lidí. Vývoj kriminality v ČR nelegální migrace nijak nezatížila.

Kvůli obavám z nárůstu migrační vlny se Rakousko minulý týden rozhodlo prodloužit kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem o dalších šest měsíců. Podobný krok zvolilo i Německo, které od pátku o půl roku prodloužilo namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem.

Ukrajinští uprchlíci škodí ekonomice, myslí si Slováci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám