Hlavní obsah

Ukrajinští uprchlíci škodí ekonomice, myslí si Slováci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po útoku Ruska na Ukrajinu přijalo Slovensko tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Po roce války si většina Slováků myslí, že uprchlíci poškodí slovenskou ekonomiku a kulturu. Vyplývá to z únorového průzkumu Bratislava Policy Institute (BPI) a agentury STEM.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Uprchlický tábor pro Ukrajince u ruského Doněcku při hranicích

Článek

Většina Slováků říká, že stát pomáhá víc Ukrajincům než obyvatelům Slovenska. Finanční podporu Ukrajině odmítá podle průzkumu až 42 procent obyvatel Slovenska, což je nejvíc v Evropské unii.

Negativně se o Ukrajincích vyjádřila téměř polovina respondentů. Víc lidí považuje za problém pouze uprchlíky z Blízkého výhodu a Afriky. Pozitivněji než Ukrajince vnímají Slováci například Vietnamce, Číňany, Balkánce, a dokonce i Rusy.

Až 44 procent dotázaných odpovědělo, že Ukrajinci dělají ze Slovenska horší místo pro život. V případě lidí z Blízkého východu to uvedlo 64 procent respondentů a v případě afrických zemí 58 procent dotázaných.

Škodí obraz ukrajinské mafie

Podle ředitele BPI Michala Vašečky je negativní pohled na Ukrajince způsobený také tím, že třicet let byl na Slovensku budovaný obraz ukrajinské mafie a zkorumpovaného státu. „Část politické elity o nich dodnes informuje podobně a je víc úspěšná, než bychom čekali,“ cituje Vašečku Denník N.

Až 42 procent dotázaných řeklo, že cizinci všeobecně narušují slovenskou kulturu, 26 procentům vadí šéf cizinec a 27 procent říká, že by jim překáželo, pokud by si někdo z rodiny vzal za manžela/manželku cizince.

Za migy darované Ukrajině dostane Slovensko americké vrtulníky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám