Hlavní obsah

Letní tábory dražší i kratší

Letní příměstské i pobytové tábory letos oproti loňsku zdražily zhruba o 10 procent. Do nákladů se promítla inflace včetně dražších potravin. Některé turnusy jsou ale i tak vyprodané a rodiče by neměli s vybíráním letního tábora pro děti otálet.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ceny stouply o 150 až 300 korun. Liší se podle charakteru tábora. Snažíme se držet vysoký standard a kvalitu našich akcí, což jde ruku v ruce s vyššími provozními náklady,“ řekla Právu Zuzana Tušková ze střediska volného času Helceletka v Brně. Podobné je to například v Ostravě, středních Čechách i jinde.

Helceletka nabízí příměstské tábory, které startují na 2500 korunách za pět dní. Za tuto cenu jich také nabízejí nejvíc – například robotické, programovací, keramické nebo cestovatelské.

„O 200 až 300 korun víc si připlatí účastníci táborů s větším počtem výletů nebo náročným vybavením. Místo na pobytovém táboře lze pořídit od 4000 korun,“ podotkla Tušková.

Důchodci uspoří o tisícovku víc než na podzim. Situace rodin s dětmi se naopak stále zhoršuje

Ekonomika

Levnější jsou tábory stanové, dražší jsou v chatkách a penzionech. „Ceny pobytových táborů letos nestouply tak výrazně díky zapojení do evropského projektu. I tak ale ceny rostly zejména v reakci na růst cen ubytování a stravování,“ dodala Tušková.

Například robotický stanový tábor, kde děti budou programovat a stavět vlastní modely robotů, vyjde na 6600 korun. Vyšší ceny ale rodiče neodradily a polovina z nabídky 95 táborů Helceletky už je obsazená.

Někde už vyprodáno

Menšího zájmu rodičů se obávali ve Středisku volného času Ostrava-Zábřeh, kde letos plánují pořádat osm příměstských a 23 až 25 pobytových táborů.

„Zájem zatím zásadně neopadl. Tábory se nám postupně plní, v jednom turnusu už místo nemáme. Teď se hlavně přihlašují děti, které už s námi na táboře byly. Je to pro nás překvapení. Obávali jsme se, že zdražení sníží zájem. Zkracovali jsme počet dnů, báli jsme se, že deseti až dvanáctidenní tábory nenaplníme,“ řekla Právu vedoucí táborové činnosti střediska Ostrava-Zábřeh Ľubica Kovářová.

Ceny jejich pobytových táborů se pohybují od 4800 do 6400 korun za sedm až osm dní. Příměstské tábory vyjdou na 1900 až 2150 korun za pět dní. Stejně jako v Brně zdražily v Ostravě maximálně o deset procent.

Půlka samoživitelů musí nechat děti na prázdniny doma. Chybí peníze a loňské tábory zdarma

Domácí

Konečnou cenu táborů určuje také délka turnusů. Společnost Kroužky nabízí letní pobytové tábory ve svém středisku v Monínci jižně od Prahy. Ty začínají na 6240 korunách. Na rozdíl od zmíněných příkladů z Ostravy a Brna jsou však pobytové tábory společnosti Kroužky 14denní. Příměstské tábory jsou 5denní.

„Ceny se zvedly maximálně o 10 procent oproti roku 2022, a to s ohledem na ceny potravin a případných pomůcek. U pobytových táborů se do ceny promítlo zdražení energií. Například za 14denní taneční tábor na Monínci zaplatíte 8140 korun. Cena nabízených příměstských táborů v Praze na týden je 2990 korun,“ řekla Právu Radka Dobiášová ze společnosti Kroužky.

Pětidenní pobytové tábory, které pořádá například plzeňská pobočka Kroužků, pak vyjdou na 2490 korun.

Zdražil skaut i pionýr

Zdražení se nevyhne ani skautským nebo pionýrským táborům, které jsou levnější než ty komerční. „Část oddílů zdražovat bude. Zřejmě ty, které nezdražily minulý rok. Je to hlavně kvůli cenám potravin, případně jízdného. Jiné náklady se totiž na našich táborech příliš neprojeví – jezdíme většinou na zelenou louku, vybavení máme vlastní a naši vedoucí jsou všichni dobrovolníci,“ sdělila Právu mluvčí Skautů Barbora Trojak.

Například dvoutýdenní tábor oddílu v Praze 2 vyjde na 4200 korun pro skauty (od 11 do 14 let), zatímco pro vlčata (od 8 do 10 let) stojí o tisícovku méně.

Mluvčí Pionýra Darina Zdráhalová Právu potvrdila, že ceny za dvoutýdenní tábor vzrostly asi o 200 korun. Vliv má zejména zdražení potravin nebo dopravy. Naopak ceny energií – vzhledem k letnímu období – se do zvýšení nákladů tábora tolik nepromítají.

„Navýšení ceny není tak výrazné i proto, že tábory zajišťují především dobrovolníci, kteří svoji práci dělají bezplatně,“ dodala Zdráhalová. Například pionýrský čtrnáctidenní tábor oddílu z Prahy 3 vyjde na 5000 korun.

Letní tábory
Klasický stanový tábor, který pořádá DDM Helceletka v Brně, vyjde na 4000 korun za týden. Robotický tábor, na kterém budou děti spát také ve stanech, stojí 6600 korun.
Týdenní florbalový tábor SVČ Ostrava-Zábřeh v chatě ve Velkých Karlovicích vyjde na 6400 korun.
Čtrnáctidenní kouzelnický tábor Harryho Pottera na Monínci vychází u Kroužků na 6490 korun. Taneční tábor tamtéž 8140 Kč.
Příměstské tábory
Fotbalový příměstský tábor společnosti Kroužky v pražských Dolních Chabrech stojí 2990 korun.
Florbalový tábor SVČ Ostrava-Zábřeh vyjde na 1900 Kč.

FOTO: Dětský tábor učí manipulaci s airsoftovými zbraněmi či sebeobranu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám