Hlavní obsah

Letňany zavedou zóny placeného stání

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Se zavedením zón placeného stání (ZPS) na území Prahy 18 souhlasili letňanští zastupitelé na poslední schůzi. Za parkování v této části metropole se bude platit od 4. ledna 2021. Radní Stanislav Nekolný (ANO) záměr zdůvodnil tím, že radnice chce ochránit občany.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Nejnověji se k ZPS připojila Praha 10. Zóny jsou na Vinohradech a v části Vršovic. Od října budou ve Strašnicích, pak v Malešicích.

Článek

Městská část se jako jiné dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst. Stání zabírají nejen Středočeši, kteří odtud míří metrem do města, ale nezřídka i návštěvníci letňanského výstaviště, jehož parkoviště podle Nekolného nedostačuje.

Praha 9 by rozšíření placených zón měla projednat na zářijovém zastupitelstvu

Jde o to, aby místní našli volný plac v docházkové vzdálenosti od svého bydliště.

Výtěžek ze ZPS by měl jít do nového fondu, peníze chce obec využít např. na opravy silnic, revitalizaci parků, výsadbu zeleně.

Osmnáctá část se od příštího roku rozdělí do tří sektorů, kde zóny budou platit. Řidiči, kteří si vyberou jen jeden v okolí svého trvalého bydliště a nebudou využívat parkování jinde, zaplatí zvýhodněnou cenu 600 korun za rok.

„Jakmile budete chtít parkovat kdekoliv v Letňanech, musíte si koupit tu standardní kartu za 1200 korun,“ vysvětlila Právu mluvčí úřadu Lucie Pajerová. Proti záměru se na zastupitelstvu postavili opoziční zastupitelé. Bojí se úbytku parkovacích stání, podle nich nebyly ZPS dostatečně probrány s veřejností.

Miliardář Sehnal skončil jako místostarosta Letňan. Šel proti nám, zdůvodnili zastupitelé

Domácí

„Počkejme rok, podle dostupných informací se nikde nestalo, že by ZPS byly negativní, nikdo je nikdy nezrušil,“ reagoval Nekolný s tím, že ZPS platí ve 13 městských částech.

Místostarosta Ondřej Lněnička (ODS) považuje placené parkování za jednu z nejvíce projednávaných záležitostí na půdě městské části. Odkázal na několik diskusí v příslušných výborech. O novém režimu se začalo debatovat loni na jaře i s ohledem na to, že sousední Praha 9 plánuje rozšířit tento systém.

„Historicky jsme si nechali udělat dvě velké dopravní studie, jediným způsobem, jak se dá vyřešit nedostatek parkovacích míst, jsou modré zóny,“ podotkl bývalý starosta Prahy 18, dnes zastupitel Ivan Kabický (bez pol. př.). Pomohla by i velká záchytná parkoviště u nádraží. Praha 9 by rozšíření ZPS měla projednat na zářijovém zastupitelstvu. Zatím se platí ve Vysočanech, přibýt by měl Prosek, Střížkov a další kus Vysočan.

Modré zóny jako horký brambor. Radnice Prahy 9 a 18 na sebe ukazují navzájem

AutoMoto

Úpravu parkování zvažovala také Praha 17. „My zóny nechceme,“ reagoval na dotaz Práva mluvčí Řep Jiří Holub. Vyplynulo to z ankety mezi obyvateli, kteří zájem neprojevili. Dlouholetá obyvatelka sídliště Jana Nesměráková kroutí nechápavě hlavou.

„Zrovna včera jsem pozorovala SPZ. Z padesáti zaparkovaných aut jsem napočítala snad deset středočeských,“ upozornila. „Jedině kdyby fungovala celopražská zóna na jednu kartu,“ doplnil Holub, za jakých podmínek by Řepy zóny zavedly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám