Hlavní obsah

Letecká základna v Náměšti se rušit nebude, slíbil Vondra

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměšť nad Oslavou

Vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou přežije očekávanou redukci vojenských letišť v Česku. Snižovat se nebude ani počet jejích zaměstnanců. Po páteční návštěvě to tisku sdělil osobně ministr obrany Alexandr Vondra.

Foto: Jana Pechová, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra na návštěvě základny v Náměšti nad Oslavou

Článek

Celý region si tak může oddychnout: tzv. Bílá kniha armády totiž počítá se zrušením jednoho z pěti letišť, přičemž NATO údajně doporučuje snížení počtu těchto areálů dokonce o dva.

Do náměšťské základny se od roku 2003 investovaly téměř čtyři miliardy korun, z čehož zhruba třetinou přispěla aliance. Přesto mělo zdejších zhruba 900 zaměstnanců a s nimi celý region stále obavy o budoucnost. To, co v pátek řekl Vondra novinářům, by však mělo všem zdejším rozmetat obavy ze září, kdy by mělo padnout definitivní rozhodnutí o tom, které letiště skončí.

„Když se ořezává, tak hlavně sádlo. A tady v Náměšti jsou jenom svaly,“ vysekl Vondra poklonu zdejším vojákům.

Jak doplnil, v Náměšti by měly zůstat i vrtulníky. Proslulá Tygří letka však bude nahrazena jinými stroji. „Předpokládáme, že těžiště vrtulníkového letectva bude spočívat na modernizovaných transportních vrtulnících,“ poznamenal ministr s tím, že v nejbližších letech nezbývá než volit mezi absolutně nezbytným a tím, co může počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám