Hlavní obsah

Léky s doplatkem jen se souhlasem pacienta

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od nového roku bude na předpisu na léky kolonka, zda pacient souhlasí s tím, aby lék, který mu lékař předepíše, byl s doplatkem, tedy aby v lékárně za něj doplatil určitý obnos. Tuto novinku připravuje ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Foto: David Frýbert

Flat Track v plné akci

Článek

"Pacient pak na receptu stvrdí svým podpisem, že s tím souhlasí. Pokud souhlasit nebude, lékař bude mít povinnost předepsat mu lék jiný, stejně účinný, avšak bez doplatku," vysvětlila Právu Součková.

Doplatky rozčilují pacienty

Uvedla, že často až v lékárnách pacienti zjistí, že lékař jim předepsal lék s doplatkem a mnohdy se kvůli tomu rozčilují. "Přitom v každé indikační skupině jsou léky bez doplatku a lékař je tedy předepsat může," řekla Součková. Tímto opatřením chce chránit i lékárníky, protože ti si často musí vyslechnout nevybíravá slova nad tím, že lék musejí doplatit.

Součková hodlá také rozšířit generické léky na českém trhu, a to proto, že jsou mnohem lacinější než léky originální a přitom stejně účinné.

Doplatek 20 Kč za recept

V návrhu reformy zdravotnictví, kterou ministerstvo zpracovává, je mj. i poplatek 20 korun za recept. "S léky ne vždy dobře hospodaříme. Dokladem toho je, že každoročně se do lékárny vracejí léky asi za 4 miliardy korun, a to vůbec nevíme, kolik jich skončí v popelnicích. Odhaduje se, že léky za 7 miliard ročně přijdou vniveč," řekla Součková. Ráda by také, aby ceny léků, respektive jejich úhrady od zdravotních pojišťoven, se měnily pouze jednou v roce a ne jako nyní dvakrát i vícekrát za rok. Tím by odpadlo shánění pacientů, v které lékárně je lék levnější.

"Rozhodně jsme pro," říká mluvčí Lékárnické komory Jan Horáček. "Pacient by byl více vtažen do předepisování léků a navíc by se omezil vliv farmaceutických firem na lékaře."

Anketa

Informuje vás lékař o tom, že předepisovaný lék je s doplatkem?
ano
24,2 %
ne
51,7 %
někdy
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 149 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám