Hlavní obsah

Lékaři loni v Česku zaznamenali pět stovek případů tuberkulózy, třetinu u cizinců

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se loni vyskytlo 517 případů tuberkulózy. Téměř třetinu nakažených představovali cizinci. Chorobě v uplynulém roce podlehlo 26 osob. Plyne to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: Profimedia.cz

Rentgenový snímek plic s TBC

Článek

„Z dlouhodobého hlediska vykazuje počet onemocnění TBC u nás trvale klesající trend a v mezinárodním srovnání patříme k zemím s nízkým výskytem nemoci,” konstatovali statistici.

Choroba, která napadá zejména plíce, ale postižen může být i kterýkoli další orgán, se v ČR vyskytuje zejména u mužů, kteří tvoří 70 procent pacientů. Nejčastěji trpí onemocněním lidé ve věku mezi 40 a 59 lety.

Nejvíce nakažených lidí (105) bylo zaznamenáno v Praze. Mezi cizinci, kterých lékaři evidovali 151, převládali občané Ukrajiny (41 lidí), Slovenska, Vietnamu a Rumunska (shodně 21 lidí).

Proti tuberkulóze se v ČR až do roku 2010 očkovalo.

Tuberkulóza (TBC)
TBC nejčastěji zasahuje plíce, postižen ale může být kterýkoli orgán, včetně ledvin, mozkových obalů či kostí. Pacient je vyčerpaný, trápí ho teploty a nutkavý kašel, kterým infekci šíří. Mezi rizikové skupiny patří bezdomovci, narkomani, lidé ze zemí s vysokým výskytem TBC a pacienti se sníženou imunitou. Tuberkulóza se přenáší po delším a těsném kontaktu, což je hlavně v rodinách, ale může to být i na pracovišti, ve škole či v restauraci.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám