Hlavní obsah

Legenda vnuk. Starý trik, který pořád vynáší

Právo, Matěj Říha

Podvodníci v Česku každý rok připraví seniory o miliony korun. Nejčastěji důchodci doplatí na známý podvod, při němž se pachatelé vydávají za příbuzné, kteří se dostali do finanční tísně a potřebují pomoc. Starší lidé jim uvěří a podvodníci získají peníze poměrně snadno a rychle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie zmíněný trik k získání peněz, který pracovně nazývá „legenda vnuk“, považuje za velký problém. I když jde o velmi starý podvod, je pořád úspěšný.

„Tato trestná činnost je velmi sofistikovaná, intenzita pachatelů je obrovská a je dost těžké je odhalit,“ řekl Právu kriminalista Lukáš Průcha, který s kolegy podobné kauzy rozkrývá.

Do začátku letošního prosince policie evidovala přes 400 případů, které se týkaly podvodů na seniorech. Loni jich bylo necelých 600. „Tendence je malinko sestupná, ale nejsou to čísla, nad kterými by se dalo slavit,“ podotkl Průcha.

Počet činů sice nepatrně klesá, ale sumy, o které senioři přicházejí, se nesnižují. Za loňský rok se je podvodníci podle informací Práva pokusili připravit o více než 20 milionů korun a letos je částka srovnatelná.

Až půl milionu

Mezi nejčastější terče vymyšlené legendy patří senioři ve věku kolem sedmdesáti nebo osmdesáti let, kterým pachatel zavolá na pevnou linku se smyšleným příběhem. Podvodníci se z nich snaží většinou vymámit částku mezi 200 a 500 tisíci korunami.

Pokud uspějí, peníze obvykle vyzvedne prostředník. Pachatel s obětí se ani neuvidí a seniora nenapadne, že naletěl. „Je spousta preventivních akcí, některé případy i medializujeme, ale problém je v tom, že lidé rychle zapomínají,“ naznačil Průcha.

Policisté se tak setkávají i s tím, kdy se jim senioři svěřují, že o podvodu četli v novinách nebo viděli reportáž v televizi a říkali si, že se tak nemohou nechat nachytat. Bohužel se jim to ale nepovedlo.

Podvody na seniorech většinou páchají zkušení recidivisté. Někteří z nich končí v poutech, jiní se ale trestu úspěšně vyhýbají. Dokonce existují gangy, které se na tento jednoduchý podvod specializují a fungují po celé Evropě. Toho si všimla i výroční zpráva o bezpečnosti v Česku za loňský rok.

„Další nový prvek spočívá v samotném kontaktování seniorů, kdy pachatelé v některých případech již nepoužívají pouze české SIM karty, nýbrž karty zahraničních operátorů a kontakt se seniory neprobíhá jen z ČR, ale i z jiných států Evropy,“ informuje výroční zpráva. Čísla k pevným linkám seniorů si pachatelé najdou na internetu. Většinou zkoušejí volat na několik desítek čísel denně.

Umějí dobře konspirovat

Pachatelé umějí dobře konspirovat – mění telefony a SIM karty, ale také auta, kterými jezdí po Česku a dalších zemích Evropy. Pachatele často neodradí ani to, pokud je policisté chytí a nějakou dobu pak stráví ve vězení. Po propuštění totiž fungují stejně jako předtím. Zajímavé je, že mnohdy ani neobmění legendu, na jejímž základě chtějí seniory o peníze připravit. Některé báchorky tak policisté od podvedených seniorů slýchávají dlouhé roky.

„Někdy dostaneme oznámení a hned víme, za kým máme jít, ale pak jsou takové případy, kdy delší dobu tápeme,“ vysvětlil Průcha. Nejvíc seniorů podvodníci v minulých letech připravili o peníze v Praze. Jejich dalším hlavním působištěm bylo Brno a Středočeský kraj. Obecně však stále platí, že nejvíce škod napáchají pachatelé ve velkých městech, kde je největší koncentrace osob seniorského věku.

Obrana proti podobným podvodníkům podle policie existuje. Při podezřelém telefonátu by si měli lidé informace ověřit u příbuzných a známých. Kdykoli také mohou zavolat na linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám